sekret sukcesu tkwi w drożdżach, które sprawiają, że ciasto jest bardziej delikatne, przewiewne, ale także kaloryczne. Klasyczna wersja jest przygotowywana na świeżych drożdżach, Nowoczesna - na suchych. Te mięsne tatarskie placki smażone są w obfitości oleju, o czym należy pamiętać podczas ugniatania. Nadmiar wody i mąki spowoduje problemy - tłuszcz zacznie pękać i strzelać rozpryskami, jeśli przesadzisz z nimi. Dlatego podczas przetwarzania musisz użyć oleju roślinnego. Nawiasem mówiąc, Tatarzy będą mieli ciasto na przemianę-od nazwy tych ciast.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto bielące:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
najróżniejsze białka - dla koneserów kuchni tatarskiej
W dawnych czasach każdy region kraju miał własne przepisy na ciasto dla białych. Wiele z nich przetrwało do dziś i jest aktywnie używanych, różniąc się od siebie kształtem, rozmiarem i metodami gotowania. Klasyczny-okrągły, z otworem pośrodku, wypełniony mięsem mielonym, głównie wołowym lub jagnięcym. Drugim głównym składnikiem jest cebula w dużych ilościach. W całej historii Dania pojawiły się dziesiątki jego odmian, różniących się nadzieniami: ziemniakami, kapustą, marchewką, dynią, rybą, serem, dowolnym innym mięsem oprócz wołowiny i jagnięciny.
jakie ciasto zrobić dla białych?
tutaj wszystko zależy od gospodyni, od gustów jej i rodziny. Istnieją sposoby: ciasto i bez pary, drożdże i chude, szybkie, płynne ,a także przerażające & bdquo;utopiony & rdquo; , w którym gotowe ciasto wlewa się zimną wodą i pozostaje w nim, aż unosi się za pomocą nagromadzonego w nim dwutlenku węgla. Uważa się, że & bdquo;utopione & rdquo; ciasto uzyskuje się od każdej gospodyni domowej, nawet nieudolnej.
pięć najszybszych przepisów na ciasto dla białych:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
szybkie puszyste ciasto kefirowe bez drożdży | 20 min | 230 | +76 |
białe ciasto bez drożdży na mleku i kefirze z sodą | 20 min | 250 | +38 |
chrupiące ciasto na bieluchy | 30 min | 256 | +58 |
ciasto na balisz | 30 min | 304 | +36 |
ciasto na kefir bez drożdży | 50 min | 257 | +49 |
przydatne wskazówki :
- im mniej wody podczas przetwarzania ciasta, tym mniej rozprysków oleju podczas smażenia
- przetwarzaj gotowe ciasto, smarując ręce olejem roślinnym
- wysypka mniej mąki podczas przetwarzania, aby nie paliła się podczas smażenia
- białko jaja dodaje sztywności ciastu
- przesiej mąkę dwa razy
- aby mięso mielone było bardziej soczyste, Dodaj do niego bulion lub wodę