ciasto na kefir z jajkami i olejem słonecznikowym

pyszne, bujne ciasto nadaje się nie tylko do białych, ale także do ciast. Często używam tego przepisu, rodzina to lubi.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 70 % 39 g
267 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową-zawsze jest to ważne w przypadku ciasta drożdżowego.
rozcieńczyć drożdże ciepłą wodą, dodając cukier.
podczas gdy drożdże pasują, wymieszaj pozostałe składniki z wyjątkiem mąki.
gdy drożdże są zbrylone, wlej je do całkowitej masy i zacznij stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając ciasto. Powinien być miękki i elastyczny.
przykryj gotowe ciasto folią, a następnie ręcznikiem i pozostaw na półtorej do dwóch godzin, ubijając po godzinie.
gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, zacznij formować Biel.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy