ciasto na kefir z jajkami i olejem słonecznikowym
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową-zawsze jest to ważne w przypadku ciasta drożdżowego.
rozcieńczyć drożdże ciepłą wodą, dodając cukier.
podczas gdy drożdże pasują, wymieszaj pozostałe składniki z wyjątkiem mąki.
gdy drożdże są zbrylone, wlej je do całkowitej masy i zacznij stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając ciasto. Powinien być miękki i elastyczny.
przykryj gotowe ciasto folią, a następnie ręcznikiem i pozostaw na półtorej do dwóch godzin, ubijając po godzinie.
gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, zacznij formować Biel.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g