ciasto na słodką bułkę

Zobacz technologię przygotowania idealnego ciasta na bułkę! Ciotka podzieliła się ze mną tym przepisem, a ona jest prawdziwą rzemieślniczką i magikiem w kuchni. Ciasto jest miękkie i elastyczne, a wraz z impregnacją jest po prostu boskie. Smaruję taką bułkę dowolnym kremem, a czasem nawet dżemem. I zawsze moja bułka jest pachnąca i bardzo, bardzo smaczna! Ciasto z tych produktów wystarczy do przygotowania jednej średniej wielkości bułki.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 78 % 49 g
244 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

pierwszą rzeczą, o której warto pamiętać, jest to, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a Piekarnik należy podgrzać na początku przygotowania ciasta. Następnie zbuduj urządzenie do kąpieli wodnej: rondel z wrzącą wodą i miskę lub inny rondel na nim (chodzi o to, aby mieszanina była podgrzewana przez parę).

umieść patelnię z wodą, aby się rozgrzać. W misce rozbij jajka, dodaj cukier i trochę ubij. Umieść miskę w łaźni wodnej i intensywnie ubijaj, najlepiej mikserem, przez 6-7 minut. Ważne jest, aby pamiętać, że woda pod miską lekko się zagotuje, ponieważ jeśli przegrzejesz jajka, zwijają się. Temperatura mieszanki jajecznej nie powinna przekraczać 38 stopni. Powinien stać się znacznie lżejszy i zwiększyć objętość około 3 razy.

gdy mieszanina osiągnie żądaną temperaturę i objętość, wyjmij miskę z pieca i ubijaj aż jej zawartość ostygnie. Teraz możesz wprowadzić mąkę, którą najpierw musisz przesiać. Lepiej dodać mąkę w małych porcjach - po jednej łyżce stołowej, nie przestając ubijać.

ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem i wygładzić. Aby uzyskać ilość ciasta, rozmiar formy powinien wynosić około 30x40 cm, optymalna wysokość warstwy ciasta wynosi 0,5 cm.

dodam, że takie ciasto piecze się przez 12-17 minut (do lekkiego rumienia). Ważne jest, aby pamiętać, że nie można otworzyć piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie biszkopt spadnie. Staraj się również nie prześwietlać ciasta w piekarniku, ponieważ wtedy źle zwinie się w rolkę. Gotową warstwę ciasta należy skręcić razem z pergaminem w rolkę i wysłać do ostygnięcia na ruszcie. Pozostaje przygotować impregnację, a krem i bułka będą gotowe!

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy