skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą, o której warto pamiętać, jest to, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a Piekarnik należy podgrzać na początku przygotowania ciasta. Następnie zbuduj urządzenie do kąpieli wodnej: rondel z wrzącą wodą i miskę lub inny rondel na nim (chodzi o to, aby mieszanina była podgrzewana przez parę).
umieść patelnię z wodą, aby się rozgrzać. W misce rozbij jajka, dodaj cukier i trochę ubij. Umieść miskę w łaźni wodnej i intensywnie ubijaj, najlepiej mikserem, przez 6-7 minut. Ważne jest, aby pamiętać, że woda pod miską lekko się zagotuje, ponieważ jeśli przegrzejesz jajka, zwijają się. Temperatura mieszanki jajecznej nie powinna przekraczać 38 stopni. Powinien stać się znacznie lżejszy i zwiększyć objętość około 3 razy.
gdy mieszanina osiągnie żądaną temperaturę i objętość, wyjmij miskę z pieca i ubijaj aż jej zawartość ostygnie. Teraz możesz wprowadzić mąkę, którą najpierw musisz przesiać. Lepiej dodać mąkę w małych porcjach - po jednej łyżce stołowej, nie przestając ubijać.
ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem i wygładzić. Aby uzyskać ilość ciasta, rozmiar formy powinien wynosić około 30x40 cm, optymalna wysokość warstwy ciasta wynosi 0,5 cm.
dodam, że takie ciasto piecze się przez 12-17 minut (do lekkiego rumienia). Ważne jest, aby pamiętać, że nie można otworzyć piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie biszkopt spadnie. Staraj się również nie prześwietlać ciasta w piekarniku, ponieważ wtedy źle zwinie się w rolkę. Gotową warstwę ciasta należy skręcić razem z pergaminem w rolkę i wysłać do ostygnięcia na ruszcie. Pozostaje przygotować impregnację, a krem i bułka będą gotowe!
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g