ocet malinowy bez cukru

łatwy sposób na uzyskanie aromatycznego octu jagodowego. Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
22 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 D 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posortuj maliny, usuwając liście, kucyki i zanieczyszczenia. Nie myj jagód! Jeśli maliny są zamrożone, rozmroź je wcześniej, zachowując cały wyciekający sok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść Maliny w hermetycznym pojemniku. Zetrzyj jagody widelcem lub tłuczkiem do puree. Przykryj jagody octem i dokładnie wymieszaj. Zamknij pojemnik i pozostaw na 5 dni w ciemnym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź ocet malinowy przez bardzo cienkie sito lub gazę złożoną z kilku warstw. Butelkuj i przechowuj w ciemnym miejscu. Dobrze jest przyprawiać sałatki z owocami morza takim octem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy