ocet malinowy bez cukru
skład / składniki
35
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posortuj maliny, usuwając liście, kucyki i zanieczyszczenia. Nie myj jagód! Jeśli maliny są zamrożone, rozmroź je wcześniej, zachowując cały wyciekający sok.
Krok 2:
Umieść Maliny w hermetycznym pojemniku. Zetrzyj jagody widelcem lub tłuczkiem do puree. Przykryj jagody octem i dokładnie wymieszaj. Zamknij pojemnik i pozostaw na 5 dni w ciemnym miejscu.
Krok 3:
Odcedź ocet malinowy przez bardzo cienkie sito lub gazę złożoną z kilku warstw. Butelkuj i przechowuj w ciemnym miejscu. Dobrze jest przyprawiać sałatki z owocami morza takim octem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g