skład / składniki
metoda gotowania
ciasto bezowe:
ubij białka w stromą pianę i nie przestawaj ubijać, aby wprowadzić cukier.dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj.
na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 26 cm i połóż na nim ubite białka.piec w zimnym piekarniku w temperaturze 100" 2 godziny.
bezeski:
ubij białka z cukrem, tak jak w przypadku ciasta bezowego. Osadzić na papierze do pieczenia za pomocą strzykawki o średnicy 5 cm i piec w temperaturze 100" przez 1 godzinę i 20 minut.
ciasto biszkoptowe:
ubij białka w stromą pianę.nie przestając ubijać, wprowadź cukier.
w osobnym pojemniku ubij żółtka.proszek do pieczenia i sok z cytryny trzepaczką / 2-3 minuty / do zwiększenia objętości/
dodaj masło i połowę mąki.wymieszać.dodać połowę masy białkowej wymieszać / tylko szpatułką i od dołu do góry/
dodaj pozostałą mąkę.wymieszać.dodaj resztę masy białkowej. wymieszać
piec w natłuszczonej formie w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180"40 minut.
krem szarlotka:
wcieraj żółtka z cukrem stopniowo dodając mleko.
dodaj skórkę i gotuj na bardzo małym ogniu / kto ma kuchenkę gazową.lepiej to zrobić w łaźni parowej/do stanu kremu.te. pojawienie się pękających pęcherzyków.krem musi być stale mieszany od początku do pełnej gotowości.w przeciwnym razie spali się.
ochłodzić.dodaj masło i wanilię i ubij mikserem.
krem czekoladowy:
posiekane suszone śliwki moczyć przez 3 godziny w koniaku.
podgrzej mleko i rozpuść w nim cukier.kakao i czekolada.
dodaj suszone śliwki i orzechy.krem jest płynny.
pokrój schłodzony biszkopt na małe kawałki i umieszczając w dużym pojemniku wymieszaj je z kremem czekoladowym.dobrze wymieszaj.aby cały krem czekoladowy został całkowicie wchłonięty.
ubij gotowane mleko skondensowane z masłem.
build:
umieść ciasto bezowe na półmisku i posmaruj połową kremu Charlotte.
umieść ciasto czekoladowo-biszkoptowe na wierzchu.powinien mieć średnicę mniejszą niż/24 cm/. niż ciasto beza / 26 cm/.w przeciwnym razie nie będzie miejsca na bezeski.które musimy umieścić wokół średnicy ciasta bezowego.
posmaruj ciasto czekoladowo-biszkoptowe pozostałym kremem Charlotte.
ułóż bezeski ze zjeżdżalnią, łącząc je ze sobą kremem skondensowanym.
wlej kremówkę na wierzch.
krówka:
podziel czekoladę na kawałki i rozpuść w rozgrzanej śmietanie.wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g