większość przepisów na ciasto maślane składa się z delikatnych ciast bazowych nasączonych kremem z bitej śmietany. Ostatnio wśród Rosjan zaczęły być poszukiwane ciasta, takie jak serniki, w których ciasto jest przygotowywane w postaci cienkiego ciasta, a większość deseru jest przekazywana kremowemu nadzieniu. Tutaj znajdziesz przepisy na ciasto kremowe wszelkiego rodzaju.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto kremowe:
jeśli planujesz zrobić taki po raz pierwszy w życiu, lepiej zatrzymać się na biszkopcie z kremem maślanym. Przygotowuje się dość prosto i nie wymaga specjalnych umiejętności w cukiernictwie. Najtrudniejszą częścią jest upieczenie przyzwoitego biszkoptu powietrznego, który dobrze się piecze i nie osiada na końcu. Ale jeśli przejdziesz do odpowiedniej sekcji na stronie i znajdziesz odpowiedni przepis na biszkopt, nie powinno być z tym problemów. W końcu możesz kupić gotowe ciasta biszkoptowe w sklepie.
drugą najtrudniejszą rzeczą jest prawidłowe ubicie samej śmietany, aby się nie zsiadła, nie pozostała płynna, ale zamieniła się w bujną, niesamowicie delikatną masę, która dobrze trzyma swój kształt poza lodówką. Aby to zrobić, możesz użyć specjalnych zagęszczaczy, które są sprzedawane w działach cukierniczych. Lub zrób to w ten sposób.
przed ubijaniem śmietany (i muszą być tłuste, co najmniej 35 procent) należy je schłodzić. Naczynia, w których będą ubijane, również powinny być zimne. Jeśli w tym procesie zaczniesz rozumieć, że coś idzie nie tak, musisz umieścić naczynia ze śmietaną w misce wypełnionej zimną wodą lub lodem. I kontynuuj ubijanie. Nie można dodawać niczego poza cukrem pudrem ze słodzików do masy. Zwłaszcza za pierwszym razem.
pięć najszybszych przepisów na ciasto kremowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto Marshmallow z truskawkami bez pieczenia | 10 min | 255 | +16 |
czekoladowe ciasto waflowe w pośpiechu | 15 min | 370 | +103 |
Tiramisu bez mascarpone | 20 min | 253 | +100 |
ciasto lody w domu | 25 min | 286 | +65 |
Trifle tiramisu | 30 min | 201 | +61 |
ważne jest, aby pamiętać, że nawet śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu nie zawsze dobrze się bije. Wpływa na to wiele czynników: świeżość produktu, jego jakość i skład (są one sproszkowane, skoncentrowane lub domowe). Możesz być bezpieczny i kupić specjalną śmietanę przeznaczoną do ubijania - na pewno nie ma z nimi niespodzianek.
po posmarowaniu ciast kremem maślanym ciasto należy odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki. Zauważono, że jeśli nie używasz zagęszczaczy, domowy krem maślany zaczyna dość szybko „unosić się & rdquo;, topić - jeśli nie jest przechowywany w niskich temperaturach. Aby stać się smaczniejszym, każde ciasto powinno być zaparzane przez co najmniej kilka godzin (wygodniej jest czyścić je na zimno przez noc).
kremem maślanym można nie tylko namoczyć ciasta, ale także ozdobić powierzchnię ciasta. Jeśli jest odpowiednio ugotowany, zachowa swój kształt. Może być również barwiony barwnikami spożywczymi i przepuszczany przez worek do szprycowania/strzykawkę. Do samej śmietany, oprócz cukru pudru i zagęszczacza, można dodać żelatynę, ser twarogowy, ubite białka i tak dalej. Możesz ubić wszystko, zaczynając od miksera, a kończąc na dłoniach. Blender ze specjalną dyszą w postaci cienkiej trzepaczki będzie idealnym rozwiązaniem. Zauważono, że nie należy ubijać dużo śmietany na raz-lepiej zacząć od 100-200 ml.