skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
ubij białka z 1 łyżką cukru prostego i cukrem waniliowym.
zmielić żółtka z 50 g cukru i 2 łyżkami gorącej wody.
dodaj białka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia do żółtek.
włóż ciasto do formy i piecz przez 15 minut w 200 stopniach.
ciasto schłodzić przez 15 minut w formie, a następnie przenieść na ruszt.
ułóż kształt papierem do pieczenia.
schłodzone ciasto skropić koniakiem i włożyć do formy.
jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i dusić na patelni.
dodaj cynamon.
wymieszaj śmietanę i cukier.
wprowadź rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj.
gdy krem zacznie gęstnieć, Złóż ciasto.
połóż schłodzone jabłka na cieście.
połóż połowę śmietany na jabłkach.
ułóż pałeczki biszkoptowe.
rozłóż pozostałą śmietanę i wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.
rozłóż krem na wierzchu i bokach ciasta.
Udekoruj ciasto paluszkami biszkoptowymi.
wróć ciasto do lodówki po całkowitym zestaleniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g