biszkopt jabłkowy z kremem śmietanowym

Szarlotka, która może wypchnąć tradycyjną szarlotkę! Smacznie. Piękny.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 70 % 30 g
235 kcal
IG: 20 / 23 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.

Oddziel białka od żółtek.
ubij białka z 1 łyżką cukru prostego i cukrem waniliowym.
zmielić żółtka z 50 g cukru i 2 łyżkami gorącej wody.
dodaj białka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia do żółtek.
włóż ciasto do formy i piecz przez 15 minut w 200 stopniach.
ciasto schłodzić przez 15 minut w formie, a następnie przenieść na ruszt.
ułóż kształt papierem do pieczenia.
schłodzone ciasto skropić koniakiem i włożyć do formy.
jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i dusić na patelni.
dodaj cynamon.
wymieszaj śmietanę i cukier.
wprowadź rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj.
gdy krem zacznie gęstnieć, Złóż ciasto.
połóż schłodzone jabłka na cieście.
połóż połowę śmietany na jabłkach.
ułóż pałeczki biszkoptowe.
rozłóż pozostałą śmietanę i wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.
ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.
rozłóż krem na wierzchu i bokach ciasta.
Udekoruj ciasto paluszkami biszkoptowymi.
wróć ciasto do lodówki po całkowitym zestaleniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy