skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj warzywa, zetrzyj je na grubej tarce.
rozdrabniamy tuńczyka.
awokado też czyścimy i pocieramy. Polej go sokiem z cytryny.
zaczynamy zbierać sałatkę. Robimy wszystko tak, jak na zdjęciu. Najpierw rozłóż tuńczyka, nadając mu kształt ciała leżącego tygrysa.
następnie-ziemniaki.
trzecia warstwa to ogórki kiszone.
posmaruj majonezem.
czwarty to zielona cebula.
piąty to awokado.
posmaruj majonezem.
szósty to marchewka.
siódmy-starte białka.
posmaruj majonezem.
Na twarz bierzemy gotowane ziemniaki, wycinamy je. Naprawiamy uszy wykałaczkami. Oczy-oliwki, nos-marchewka lub pieprz.
paski oliwek będą paskami na ciele tygrysa.
przymocuj głowę do ciała drewnianymi szaszłykami do grilla. Pokryj go majonezem i napraw paski.
taka sałatka będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g