Inna nazwa cukru to sacharoza. Cukier to nic innego jak węglowodan w czystej postaci, który ma szczególnie cenne właściwości odżywcze, niezwykle przydatne dla zapewnienia człowiekowi niezbędnej energii. Innymi słowy, sacharoza jest energią, "paliwem" dla organizmu.
jak tylko nie nazywają cukru! Dla niektórych jest to "biała śmierć", dla niektórych"słodka śmierć". Cóż, śmierć nie jest śmiercią, ale bez sacharozy organizm ludzki nie otrzymałby tak potrzebnego tankowania energii. Sacharoza jest bardzo szybko rozkładana w organizmie na glukozę i fruktozę. Substancje te następnie przechodzą do krwi, a krew z kolei odżywia całe ciało, w tym mózg.
w jaki sposób glukoza jest przydatna? Po pierwsze, glukoza zapewnia ochronę wątroby przed wszelkiego rodzaju toksynami.
na pytanie, jak najpierw przygotować cukier (przynajmniej tak się uważa) udało się odpowiedzieć mieszkańcom Indii, gdzie zaczęto go produkować ponad dwa tysiące lat temu. W sanskrycie słowo " cukier "oznacza"słodki". Starożytni Rzymianie znali również cukier, który w tamtych czasach sprowadzano do kraju z Indii, prowincji starożytnego Rzymu. Wraz z upadkiem Rzymu import cukru do Europy został przerwany. Sytuacji nie uratowała nawet trzcina cukrowa, którą zaczęto uprawiać w południowej Hiszpanii i na Sycylii.
w przyszłości w Europie (i Rosji) cukier był dostępny tylko dla bardzo bogatych ludzi. Dopiero w 1802 roku w naszym kraju powstała masowa produkcja cukru z buraków cukrowych.
dziś cukier jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej używanych składników do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw (w szczególności do gotowania waty cukrowej). Co więcej, nie chodzi tylko o
słodkie potrawy lub
desery . Cukier jest prawie zawsze dodawany do
marynaty a nawet w
dania mięsne i
sosy . Ponadto cukier trafia również na
gotowanie waty cukrowej
i na
przygotowanie syropu
do ciast, deserów, koktajli.
istnieją również substytuty cukru, wśród których najbardziej znane to: ksylitol, aspartam, sorbitol.
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ksylitol | 243 | 0 | 0 | 97.9 |
miód | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
stewia | 18 | 0 | 0 | 0.1 |