skład / składniki
metoda gotowania
umyj mandarynki, zalej wrzącą wodą i obierz. Włóż skórkę do szklanego słoika i napełnij wódką. Wysyłamy Skórki cytrusowe do zaparzenia przez 4 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Przenieś mandarynki do torby i wyślij do lodówki. Po 3 dniach wyjmujemy mandarynki z lodówki, kroimy je na małe kawałki, wyrzucamy kości. Przenieś kawałki mandarynek na patelnię, dodaj do nich anyż i przykryj cukrem. Pozostaw mandarynki na 1 dzień w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając. Po dniu dodaj wodę do mandarynek, włóż do pieca i zagotuj. Gotuj przez 5 minut i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Schłodzony syrop jest filtrowany przez drobne sito lub gazę i dodawany do skórek z wódką, które są już zaparzane przez 4 dni. Nalegamy na kolejne 3 dni Likier mandarynkowy w ciemnym miejscu. Przefiltruj alkohol do butelek, jest gotowy do użycia.
moc powstałego alkoholu wynosi 20 stopni. Jest bardzo aromatyczny, przyjemny do picia. Miłej zabawy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g