Likier mandarynkowy

pyszny i aromatyczny Likier mandarynkowy w domu. Wielu moich znajomych z napojów woli Likiery, więc chętnie je sam gotuję. Dziś chcę zaoferować Ci przepis na Likier mandarynkowy, który zwykle gotuję na nowy rok i święta Bożego Narodzenia.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
143 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 7 D 30 min

umyj mandarynki, zalej wrzącą wodą i obierz. Włóż skórkę do szklanego słoika i napełnij wódką. Wysyłamy Skórki cytrusowe do zaparzenia przez 4 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Przenieś mandarynki do torby i wyślij do lodówki. Po 3 dniach wyjmujemy mandarynki z lodówki, kroimy je na małe kawałki, wyrzucamy kości. Przenieś kawałki mandarynek na patelnię, dodaj do nich anyż i przykryj cukrem. Pozostaw mandarynki na 1 dzień w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając. Po dniu dodaj wodę do mandarynek, włóż do pieca i zagotuj. Gotuj przez 5 minut i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Schłodzony syrop jest filtrowany przez drobne sito lub gazę i dodawany do skórek z wódką, które są już zaparzane przez 4 dni. Nalegamy na kolejne 3 dni Likier mandarynkowy w ciemnym miejscu. Przefiltruj alkohol do butelek, jest gotowy do użycia.

moc powstałego alkoholu wynosi 20 stopni. Jest bardzo aromatyczny, przyjemny do picia. Miłej zabawy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy