Obecnie istnieją dwie odmiany płatków owsianych: drobno zmielone i Mącznik. Do różnego rodzaju wypieków używa się głównie pierwszego. Ale z drugiego najlepiej gotuje się owsiankę lub galaretkę. Chociaż na przykład dodanie go do ciasta chlebowego jest również całkiem możliwe. Prawie wszystkie przepisy na płatki owsiane w tym katalogu zawierają tylko pierwszą odmianę.
zawartość kalorii w płatkach owsianych wynosi 369 kcal, BJU: 13, 6,8 i 64,9. Jest bogaty w witaminy z grupy B, PP, A, C, E. ma dużo błonnika, ważne dla zdrowia aminokwasy, pierwiastki śladowe, fosfor, magnez, wapń, potas, sód. Wszystko to ma najbardziej pozytywny wpływ na stan włosów, skóry, paznokci, stymuluje pracę jelit, układu sercowo-naczyniowego.
najczęściej mąka owsiana znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
cukier | 23 | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
jaja | 17 | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
jaja kurze | 16 | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
masło | 15 | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka pszenna | 13 | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąkę owsianą można zrobić samodzielnie za pomocą zwykłego ręcznego młynka do kawy. Jeśli jest elektryczny, proces mielenia zostanie kilkakrotnie uproszczony. Płatki do mielenia przed obróbką można lekko wysuszyć na suchej patelni.
aby uzyskać mącznicę lekarską, konieczne jest zmielenie całych ziaren owsa. Jest to trudniejsze, ale jest wybór - kupić gotowe w sklepie.
do pieczenia wszelkich wypieków wraz z płatkami owsianymi stosuje się również pszenicę w określonych proporcjach. Na przykład w przypadku popularnych ciasteczek owsianych weź 2 części płatków owsianych i 0,5 części mąki pszennej. Do ciasta można dodać dowolne suszone owoce, orzechy, kawałki czekolady, kandyzowane owoce.