ciasteczka owsiane według GOST na maśle

domowe ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zmniejszona ilość cukru. Wszystkie składniki są proste i łatwo dostępne. Nawet dziecko poradzi sobie z ostrożnym obchodzeniem się z blenderem, mikserem i piekarnikiem.
Mr.KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 22 % 17 g
węglowodany 68 % 52 g
388 kcal
IG: 2 / 11 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel rodzynki w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj masło, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i cynamon.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę owsianą i wodę, w której rozpuszczona jest sól. Wyrabiać. Dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj do uzyskania jednorodnej konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż ciasto w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś na przygotowaną do rozwałkowania powierzchnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj okrągłego kształtu o średnicy 45 mm, aby wyciąć koła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w temperaturze 200°C przez 12-13 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij ciasteczka z piekarnika, ostudź. Możesz podać do stołu lub złożyć w szczelnym pojemniku. Smacznego!!

ciasteczka owsiane są prawdopodobnie potomkiem szkockich ciastek owsianych lub naleśników. Oatcakes zostały zarejestrowane jako istniejące w Szkocji od co najmniej rzymskiego podboju Brytanii w 43 RNE, ale prawdopodobnie istniały do tego czasu. Ciastka owsiane zostały również opisane jako & laquo; podstawowy szkocki chleb od wieków & raquo;. 1357-60 n. e.) opisuje zakonnice begardek, które robią & laquo;małe naleśniki, jak chleb komunijny & raquo;. Uważa się, że jest to najwcześniejszy opis szkockiego chleba owsianego.

we wczesnym średniowieczu tradycyjne szkockie ciastka owsiane miały podobne składniki, ale były i są bardziej chrupiące niż współczesne ciasteczka owsiane. Pierwszy nagrany przepis na ciasteczka owsiane został opublikowany w Stanach Zjednoczonych przez Fanny Merritt farmer w jej książce kucharskiej z 1896 roku «Boston Cooking School». Chociaż oryginalny przepis farmera nie zawierał rodzynek, jego włączenie do przepisu stało się z czasem bardziej powszechne, częściowo dzięki przepisom na ciasteczka owsiane z rodzynkami, które znajdowały się w każdym pudełku popularnych amerykańskich ciasteczek Quaker Oats z początku XX wieku.

więc jeśli chcesz ciasteczka owsiane, nie musisz iść po nie do sklepu. Całkiem możliwe jest przygotowanie go z dostępnych produktów, poświęcając bardzo mało czasu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy