skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Zmiel rodzynki w blenderze.
Krok 3:
Wymieszaj masło, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i cynamon.
Krok 4:
Dodaj mąkę owsianą i wodę, w której rozpuszczona jest sól. Wyrabiać. Dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia
Krok 5:
Ugniataj do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Krok 6:
Złóż ciasto w kulkę.
Krok 7:
Przenieś na przygotowaną do rozwałkowania powierzchnię.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5 mm.
Krok 9:
Użyj okrągłego kształtu o średnicy 45 mm, aby wyciąć koła.
Krok 10:
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 11:
Piec w temperaturze 200°C przez 12-13 minut.
Krok 12:
Wyjmij ciasteczka z piekarnika, ostudź. Możesz podać do stołu lub złożyć w szczelnym pojemniku. Smacznego!!
ciasteczka owsiane są prawdopodobnie potomkiem szkockich ciastek owsianych lub naleśników. Oatcakes zostały zarejestrowane jako istniejące w Szkocji od co najmniej rzymskiego podboju Brytanii w 43 RNE, ale prawdopodobnie istniały do tego czasu. Ciastka owsiane zostały również opisane jako & laquo; podstawowy szkocki chleb od wieków & raquo;. 1357-60 n. e.) opisuje zakonnice begardek, które robią & laquo;małe naleśniki, jak chleb komunijny & raquo;. Uważa się, że jest to najwcześniejszy opis szkockiego chleba owsianego.
we wczesnym średniowieczu tradycyjne szkockie ciastka owsiane miały podobne składniki, ale były i są bardziej chrupiące niż współczesne ciasteczka owsiane. Pierwszy nagrany przepis na ciasteczka owsiane został opublikowany w Stanach Zjednoczonych przez Fanny Merritt farmer w jej książce kucharskiej z 1896 roku «Boston Cooking School». Chociaż oryginalny przepis farmera nie zawierał rodzynek, jego włączenie do przepisu stało się z czasem bardziej powszechne, częściowo dzięki przepisom na ciasteczka owsiane z rodzynkami, które znajdowały się w każdym pudełku popularnych amerykańskich ciasteczek Quaker Oats z początku XX wieku.
więc jeśli chcesz ciasteczka owsiane, nie musisz iść po nie do sklepu. Całkiem możliwe jest przygotowanie go z dostępnych produktów, poświęcając bardzo mało czasu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g