skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Ubij białka na stabilną pianę, a następnie wlej połowę porcji cukru, kontynuuj ubijanie do stabilnych szczytów.
2. Przesiej mąkę i skrobię do miski. Tutaj dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszać.
3. Włóż żółtka do osobnej miski, wlej do nich pozostały cukier, ubij Biel.
4. Łączymy masę białkową, jajeczną, tutaj również wlewamy mieszaninę suchych składników. Delikatnie wymieszaj ciasto silikonową szpatułką.
5. Na pergaminie narysuj okrąg o pożądanej średnicy. Rozłóż na nim połowę ciasta, wyrównaj szpatułką.
6. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 10-12 minut. Następnie upiecz drugie ciasto w ten sam sposób.
7. Gotowe ciasta przycinamy za pomocą pierścienia kulinarnego lub boków z dzielonej formy.
8. Rozłóż jedno ciasto na płaskim naczyniu lub podłożu. Instalujemy bok dzielonej formy.
9. Wlej mleko do rondla, wlej tutaj połowę porcji cukru. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
10. Rozpuść jajka w misce, wlej do nich pozostałą porcję cukru i cukru waniliowego. Ubij ręczną trzepaczką.
11. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj, aż będzie gładka za pomocą tej samej trzepaczki.
12. Wlej gorące mleko do mieszanki jajecznej, ciągle mieszaj. Ponownie wysyłamy pojemnik ze śmietaną do ognia, gotujemy, aż zgęstnieje.
13. Usuń gęsty krem z ognia, ostudź. Dodaj masło do schłodzonego kremu, ubij mikserem do puszystości.
14. Wlej żelatynę do miski, napełnij wodą. Pozostaw do pęcznienia. Następnie rozpuść żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej żelatynę do śmietany, ubij mikserem.
15. Wlej cukier do rondla, wlej do niego wodę. Wysyłamy do ognia. Gotuj syrop, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Niech trochę ostygnie. Bazę ciasta impregnujemy syropem cukrowym.
16. Moje truskawki, pokrój każdą jagodę na pół. W ten sposób kroimy połowę porcji jagód. Rozłóż truskawki nacięciem do boku formy na całym obwodzie ciasta.
17. Wlej połowę kremu, wyrównaj. Następnie zanurz całe truskawki w śmietanie. Wlej pozostały krem, ale nie cały-zostaw trochę.
18. Przykryj drugim ciastem, nasącz je również syropem cukrowym. Nasmaruj powierzchnię pozostałym kremem.
19. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, wysyłamy do lodówki na 8-10 godzin (na noc).
20. Po określonym czasie przechodzimy nożem wzdłuż krawędzi, wzdłuż boków formy, ostrożnie wyjmujemy ciasto. Dzięki dzielonej formie jest to proste i łatwe.
21. Dodatkowo udekoruj ciasto truskawkami i liśćmi mięty.
cóż, możesz zjeść!
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g