ciasto frassier z kremem z galaretki

francuskie ciasto jest wyjątkowe! Koniecznie spróbuj! Ciasto freezier z truskawkami to cudowny przysmak. Francuzi dużo wiedzą o gotowaniu. W tym torcie wszystko jest tak harmonijne i smaczne, że nie ma nic do poprawienia. A co najważniejsze, składniki są proste i niedrogie, nie może pomóc! Warto przygotować takie ciasto i zadowolić ich krewnych i przyjaciół.
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 68 % 26 g
188 kcal
IG: 23 / 4 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

1. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Ubij białka na stabilną pianę, a następnie wlej połowę porcji cukru, kontynuuj ubijanie do stabilnych szczytów.

2. Przesiej mąkę i skrobię do miski. Tutaj dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszać.

3. Włóż żółtka do osobnej miski, wlej do nich pozostały cukier, ubij Biel.

4. Łączymy masę białkową, jajeczną, tutaj również wlewamy mieszaninę suchych składników. Delikatnie wymieszaj ciasto silikonową szpatułką.

5. Na pergaminie narysuj okrąg o pożądanej średnicy. Rozłóż na nim połowę ciasta, wyrównaj szpatułką.

6. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 10-12 minut. Następnie upiecz drugie ciasto w ten sam sposób.

7. Gotowe ciasta przycinamy za pomocą pierścienia kulinarnego lub boków z dzielonej formy.

8. Rozłóż jedno ciasto na płaskim naczyniu lub podłożu. Instalujemy bok dzielonej formy.

9. Wlej mleko do rondla, wlej tutaj połowę porcji cukru. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia.

10. Rozpuść jajka w misce, wlej do nich pozostałą porcję cukru i cukru waniliowego. Ubij ręczną trzepaczką.

11. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj, aż będzie gładka za pomocą tej samej trzepaczki.

12. Wlej gorące mleko do mieszanki jajecznej, ciągle mieszaj. Ponownie wysyłamy pojemnik ze śmietaną do ognia, gotujemy, aż zgęstnieje.

13. Usuń gęsty krem z ognia, ostudź. Dodaj masło do schłodzonego kremu, ubij mikserem do puszystości.

14. Wlej żelatynę do miski, napełnij wodą. Pozostaw do pęcznienia. Następnie rozpuść żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej żelatynę do śmietany, ubij mikserem.

15. Wlej cukier do rondla, wlej do niego wodę. Wysyłamy do ognia. Gotuj syrop, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Niech trochę ostygnie. Bazę ciasta impregnujemy syropem cukrowym.

16. Moje truskawki, pokrój każdą jagodę na pół. W ten sposób kroimy połowę porcji jagód. Rozłóż truskawki nacięciem do boku formy na całym obwodzie ciasta.

17. Wlej połowę kremu, wyrównaj. Następnie zanurz całe truskawki w śmietanie. Wlej pozostały krem, ale nie cały-zostaw trochę.

18. Przykryj drugim ciastem, nasącz je również syropem cukrowym. Nasmaruj powierzchnię pozostałym kremem.

19. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, wysyłamy do lodówki na 8-10 godzin (na noc).

20. Po określonym czasie przechodzimy nożem wzdłuż krawędzi, wzdłuż boków formy, ostrożnie wyjmujemy ciasto. Dzięki dzielonej formie jest to proste i łatwe.

21. Dodatkowo udekoruj ciasto truskawkami i liśćmi mięty.

cóż, możesz zjeść!

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy