ciasto warstwowe z jabłkami i dżemem

30 minut - a na twoim stole jest pyszne ciasto warstwowe! Proste i łatwe. Ale wydawało się, że dużo cytryny. Następne ciasto zrobiłam bez dodatku cytryny, ale posypałam cynamonem. Moje zostały zatwierdzone.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 61 % 27 g
241 kcal
IG: 15 / 59 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 29 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozłóż gotowe zamrożone ciasto francuskie na papierze, pozwól mu się rozmrozić, odetnij małe wstążki na całym obwodzie ciasta. Wytnij wstążki po obu stronach nożem. Posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem, połóż nasze wstążki na nasmarowanych krawędziach. Środek ciasta posmarować dżemem morelowym, następnie ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Skrop jabłka sokiem z cytryny, posyp cukrem, posmaruj wstążki jajkiem. Połóż resztki wstążek na wierzchu ciasta i posmaruj je również jajkiem. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy