ciasto warstwowe z jabłkami i dżemem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozłóż gotowe zamrożone ciasto francuskie na papierze, pozwól mu się rozmrozić, odetnij małe wstążki na całym obwodzie ciasta. Wytnij wstążki po obu stronach nożem. Posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem, połóż nasze wstążki na nasmarowanych krawędziach. Środek ciasta posmarować dżemem morelowym, następnie ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
Krok 2:
Skrop jabłka sokiem z cytryny, posyp cukrem, posmaruj wstążki jajkiem. Połóż resztki wstążek na wierzchu ciasta i posmaruj je również jajkiem. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g