jeden z najstarszych rodzajów zbóż na Ziemi, gryka (której nazwa pochodzi od starożytnych Greków, którzy uprawiali ją z lekką ręką Hindusów), jest dobry pod każdym względem. Nic dziwnego, że w XX wieku została nazwana królową wszystkich zbóż. Naukowcy byli pod takim wrażeniem składu witamin i minerałów. Co, nawiasem mówiąc, jest całkowicie zachowane, jeśli sama mąka zostanie zmielona w domu z gryki, która nie została poddana obróbce cieplnej (kolor będzie mniej jasny).
Najczęściej mąka gryczana znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
od czasów starożytnych w Rosji prawdziwe rosyjskie naleśniki gotowano na tej mące, ale z obowiązkowym dodatkiem pszenicy. Odbywa się to ze względu na brak właściwości wiążących gryki, a dokładniej glutenu. A każde ciasto ugniatane tylko na takiej mące rozpadnie się, bez względu na to, ile dodasz do niego jajek.
potrawy z mąką gryczaną są wysoce zalecane dla osób, u których gluten jest przeciwwskazany. Ponieważ ta substancja po prostu nie znajduje się w kaszy gryczanej. Gryka usuwa toksyny, obniża podwyższony poziom cukru we krwi, usuwa nadmiar wody ze wszystkich tkanek. Można go wprowadzić do prawie wszystkich diet i ograniczeń żywieniowych. Ze względu na wysokie właściwości energetyczne i zawartość aktywnych substancji chemicznych.
mąkę gryczaną można mieszać nie tylko z pszenicą, ale także z płatkami owsianymi lub ryżowymi. Co w wielu przypadkach jest lepsze, ponieważ oba są znacznie zdrowsze niż pszenica (ta jest zbyt kaloryczna).
właściwości mąki gryczanej
kaloryczność: 353
BJU na 100 gramów: 13,6; 1,2; 71,9
zawiera: witaminy z grupy B, C, E, PP.
zawiera minerały: jod, wapń, potas, miedź, magnez, sód, siarkę, fluor, fosfor, cynk.
Jak zrobić mąkę gryczaną w domu
najpierw musisz posortować grykę. Następnie spłucz wodą i osusz w piekarniku. Powinien stać się całkowicie suchy. W tej formie można go zmielić w młynku do kawy, blenderze, robocie kuchennym, ręcznym młynie. Przechowywać w suchym, dokładnie zamkniętym pojemniku z dala od światła słonecznego.