skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mąka gryczana: 4 szklanki (można zastąpić pszenicą) mleko sojowe: 4,5 szklanki, drożdże: 20-25gr., sól na czubku noża, olej roślinny do smarowania patelni: 1h.l.
Krok 2:
Wymieszaj pół szklanki mleka i drożdży
Krok 3:
Dodaj mąkę, pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny. Następnie dodaj 1,5 szklanki mleka i wlej 2 szklanki mąki. Ponownie zostawiamy podejście w ciepłym miejscu. Po 30 minutach wlej resztki mleka i mąki. Zagniatamy nasze ciasto (najważniejsze, że nie będzie grudek). I ponownie umieść w ciepłym miejscu.
Krok 4:
Nasmaruj patelnię olejem słonecznikowym i wlej 2-3 łyżki.łyżki naszego ciasta.
Krok 5:
Smażyć z każdej strony przez 2-4 minuty.
Krok 6:
przeanalizujemy chude naleśniki przepis na ich gotowanie w kolejności, w jakiej je robię. na początek wlej pół szklanki podgrzanego mleka do naczyń i rozcieńcz w nim drożdże (najlepiej użyć świeżych drożdży, więc ciasto na pewno się nada). Następnie dodaj kolejną półtorej szklanki mleka. Mieszamy masę, wlewamy 2 szklanki mąki do naszego pojemnika z mlekiem. Teraz dobrze wymieszaj ciasto, aż grudki całkowicie znikną. Teraz przykryj pojemnik ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Gdy ciasto jest odpowiednie, dodaj resztę mąki, mleka i soli. Wszystkie składniki ponownie mieszamy i ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu. Następnie możesz upiec chude naleśniki na drożdżach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soja suszona nie gotowana - 403 kcal/100g
- Soja gotowana - 130 kcal/100g
- Soja Mizo - 171 kcal/100g
- Soja kiełkowana surowa - 46 kcal/100g
- Mąka sojowa o pełnej zawartości tłuszczu - 421 kcal/100g
- Beztłuszczowa mąka sojowa - 326 kcal/100g
- Rafinowany olej sojowy - 899 kcal/100g
- Soja - 403 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g