naleśniki gryczane

bardzo smaczne naleśniki warto uzupełnić jagodami i śmietaną! Masz dość naleśników? Wypróbuj ten przepis na naleśniki gryczane! Naleśniki są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką, więc są spożywane w jednej chwili!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 65 % 20 g
147 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Mąka + drożdże

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Dodaj ciepłe mleko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Niech ciasto pasuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Kilkakrotnie wymieszaj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Oddziel żółtka i białka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Wprowadzamy żółtka z olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Dodaj jeszcze ciepłe mleko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Ubij białka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    11. Więc ciasto jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    10. Delikatnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    12. Smażyć naleśniki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    13. Naleśniki gryczane są gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    14. Pyszne z kwaśną śmietaną!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    15. Poczęstuj się!

weź mąkę gryczaną, możesz ją wymieszać z pszenicą, aby naleśniki były mniej kruche. Przesiej i dodaj suche drożdże. Do ciasta wymieszaj jedną trzecią mleka, które najpierw należy lekko podgrzać, sól, cukier do smaku i mąkę zmieszaną z drożdżami. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek! Umieść ciasto w ciepłym miejscu, a gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj. I tak dwa lub trzy razy, aby dobrze poszło. Następnie rozpuść masło i dodaj je do ciasta wraz z żółtkami. Podgrzej pozostałe mleko do 50 stopni i stopniowo wlewaj do ciasta. Białka należy ubić i dodać do ciasta. Weź patelnię, posmaruj ją olejem słonecznikowym i upiecz naleśniki jak zwykle: najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Przed podaniem posmaruj każdy naleśnik masłem. Podawaj z upałem z upałem! Do tego posiłku możesz podać śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g

Podobne przepisy