i chociaż główny składnik jest jeden, kształt i wypełnienie przekąski jajecznej jest różne.
1) Japoński "Tamago-yaki". Jest to mieszanka jaj kurzych, sosu sojowego, cukru i białego wina. Wcześniej warto kupić kwadratową lub prostokątną patelnię. Znalezienie takiego naczynia nie jest łatwe, ale przy odrobinie szczęścia łatwiej będzie zwinąć warstwę jajka w podłużną płaską rolkę.
2) francuski omlet jest ciekawym sposobem przygotowania. Reakcja kucharza powinna być superszybka: wylać gadkę na brytfannę z olejem, upewnić się, że się nie przypali. Ważna cecha: piecze się tylko spód, wierzch należy aktywnie wymieszać widelcem, na końcu ułożyć dodatki – groszek, ser, boczek, pomidory – i złożyć na pół w kształcie półkola. Nie wszystkie gospodynie domowe otrzymują to danie za pierwszym razem.
3) jajecznica w kokilce. Umieść specjalne silikonowe lub żelazne formy na patelni z olejem – jedną, dwie, trzy – ile zmieści się na powierzchni. W każdym z nich rozbij jedno jajko, aby usmażyło się w ścianach. A jeśli weźmiesz bułkę lub chleb z otworem pośrodku, okaże się jeszcze smaczniejszy.
264 kcal
10 minutes
Pyszne, szybkie i pożywne danie śniadaniowe! Jajecznica to jedna z popularnych
206 kcal
15 minutes
Pyszne śniadanie z jajek w powolnej kuchence! Wiele osób woli jajecznicę na
Powiązane i dodatkowe kategorie: