skład / składniki
metoda gotowania
najsmaczniejsza Frittata pochodzi z młodych ziemniaków.
1) umyj ziemniaki i obierz skórę, pokrój w małe kostki.
2)cebulę należy obrać i pokroić w półpierścienie.
3)wlej olej na rozgrzaną patelnię(najlepiej nadaje się patelnia z powłoką nieprzywierającą)i dodaj ziemniaki i cebulę.Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskasz lekko złoty kolor.
4)podczas gotowania ziemniaków przygotowujemy nadzienie jajeczne.Aby to zrobić, rozbij jajka, dodaj do nich sól i pieprz do smaku.Dodaj również czosnek starty na drobnej tarce do mieszanki.
5) zmniejsz ogień do minimum i napełnij ziemniaki mieszanką, przykryj pokrywką.
6) po siedmiu do dziesięciu minutach, gdy jajka się zetną, Frittata musi zostać odwrócona.Aby to zrobić, możesz użyć płaskiego talerza.Po prostu przykryj nim patelnię i ostrożnie odwróć, a następnie włóż frittatę z powrotem.
7) przykryj i pozostaw do całkowitego ugotowania.
8) podawaj lepiej na gorąco.Na życzenie posypać ulubionymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g