Frittata z ziemniakami

pyszne i jednocześnie proste danie z kuchni włoskiej. Ten przepis jest odpowiedni dla dorosłych i dzieci, a także dla wegatarian. Bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.Produkty do przygotowania tego dania są zawsze w każdym domu , więc ten przepis zawsze pomoże ci, jeśli nagle pojawią się goście lub chcesz coś przekąsić. Lepiej jeść na gorąco.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 50 % 11 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

najsmaczniejsza Frittata pochodzi z młodych ziemniaków.
1) umyj ziemniaki i obierz skórę, pokrój w małe kostki.
2)cebulę należy obrać i pokroić w półpierścienie.
3)wlej olej na rozgrzaną patelnię(najlepiej nadaje się patelnia z powłoką nieprzywierającą)i dodaj ziemniaki i cebulę.Smażyć na średnim ogniu, aż uzyskasz lekko złoty kolor.
4)podczas gotowania ziemniaków przygotowujemy nadzienie jajeczne.Aby to zrobić, rozbij jajka, dodaj do nich sól i pieprz do smaku.Dodaj również czosnek starty na drobnej tarce do mieszanki.
5) zmniejsz ogień do minimum i napełnij ziemniaki mieszanką, przykryj pokrywką.
6) po siedmiu do dziesięciu minutach, gdy jajka się zetną, Frittata musi zostać odwrócona.Aby to zrobić, możesz użyć płaskiego talerza.Po prostu przykryj nim patelnię i ostrożnie odwróć, a następnie włóż frittatę z powrotem.
7) przykryj i pozostaw do całkowitego ugotowania.
8) podawaj lepiej na gorąco.Na życzenie posypać ulubionymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy