skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidory do tego przepisu lepiej wziąć gęste, średniej wielkości.
Krok 2:
Obrać bakłażany, pokroić w niezbyt duże kostki, przełożyć do miski, dodać łyżeczkę soli i odstawić na 15 minut. Po wskazanym czasie bakłażany opłucz wodą i osusz. Wlej olej roślinny na patelnię, wyślij tam bakłażana i smaż do miękkości. Gotowe bakłażany pozostawić do ostygnięcia na patelni, aw tym czasie zajmiemy się pomidorami.
Krok 3:
Z pomidorów odcinamy podstawę i ostrożnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy rdzeń, nie potrzebujemy go już, można go użyć do przygotowania innych potraw. Jeśli pomidory są owalne, odetnij lekko dolną podstawę, aby dobrze stały na talerzu.
Krok 4:
Przenieś ciepłe bakłażany na głęboki talerz i dodaj do nich starty na drobnej tarce ser, czosnek, przepuszczony przez prasę i drobno posiekany koperek. W razie potrzeby, jeśli nie ma wystarczającej ilości oleju, a nadzienie jest suche, dodaj kilka łyżek majonezu i wymieszaj.
Krok 5:
Nadziewamy pomidory gotowym nadzieniem i natychmiast kładziemy je na naczyniu, na którym będziemy je podawać. Udekoruj do woli, pozwól mu parzyć przez 20 minut i podawaj.
Krok 6:
Bakłażan w pomidorach jest gotowy! Smacznego!
ze wszystkich warzyw najbardziej lubię pomidory i bakłażany. Zawsze czekam na Sierpień i gotuję je razem w różnych odmianach. W zeszłym roku postanowiłem eksperymentować i nadziewać pomidory bakłażanem, podobał mi się mój domowy przepis. Postanowiłem urozmaicić ten przepis, dodając ser i czosnek do nadzienia-okazało się bardzo smaczne. Proponuję spróbować ze mną tego pysznego, pachnącego i zdrowego dania. który jest całkiem odpowiedni zarówno do serwowania na obiad, jak i będzie wyglądał pięknie i nie zajmie ostatniego miejsca na świątecznym stole na czole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g