bakłażan w pomidorach z twardym serem

pyszny przepis na sezonową przekąskę. Sierpień to czas dojrzewania pysznych warzyw, takich jak bakłażan i pomidory. Te dwa moje ulubione warzywa są często łączone w przepisach w różnych odmianach. Dziś chcę zaoferować bardzo smaczną sezonową przekąskę pomidory nadziewane bakłażanem.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidory do tego przepisu lepiej wziąć gęste, średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrać bakłażany, pokroić w niezbyt duże kostki, przełożyć do miski, dodać łyżeczkę soli i odstawić na 15 minut. Po wskazanym czasie bakłażany opłucz wodą i osusz. Wlej olej roślinny na patelnię, wyślij tam bakłażana i smaż do miękkości. Gotowe bakłażany pozostawić do ostygnięcia na patelni, aw tym czasie zajmiemy się pomidorami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z pomidorów odcinamy podstawę i ostrożnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy rdzeń, nie potrzebujemy go już, można go użyć do przygotowania innych potraw. Jeśli pomidory są owalne, odetnij lekko dolną podstawę, aby dobrze stały na talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciepłe bakłażany na głęboki talerz i dodaj do nich starty na drobnej tarce ser, czosnek, przepuszczony przez prasę i drobno posiekany koperek. W razie potrzeby, jeśli nie ma wystarczającej ilości oleju, a nadzienie jest suche, dodaj kilka łyżek majonezu i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadziewamy pomidory gotowym nadzieniem i natychmiast kładziemy je na naczyniu, na którym będziemy je podawać. Udekoruj do woli, pozwól mu parzyć przez 20 minut i podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bakłażan w pomidorach jest gotowy! Smacznego!

ze wszystkich warzyw najbardziej lubię pomidory i bakłażany. Zawsze czekam na Sierpień i gotuję je razem w różnych odmianach. W zeszłym roku postanowiłem eksperymentować i nadziewać pomidory bakłażanem, podobał mi się mój domowy przepis. Postanowiłem urozmaicić ten przepis, dodając ser i czosnek do nadzienia-okazało się bardzo smaczne. Proponuję spróbować ze mną tego pysznego, pachnącego i zdrowego dania. który jest całkiem odpowiedni zarówno do serwowania na obiad, jak i będzie wyglądał pięknie i nie zajmie ostatniego miejsca na świątecznym stole na czole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy