Przepisy na powolną kuchenkę są tak różnorodne, że można wśród nich znaleźć różne sposoby gotowania, zarówno dań głównych, jak i deserowych. Ten cud nowoczesnej technologii doskonale nadaje się do przygotowania prostej kolacji z nasionami i smakołyków na świątecznym stole. Przygotowuje warzywa, grzyby, mięso, różne zupy i owsianki, serniki, babeczki, ciasta, a nawet pikantne sosy na drugie i domowy dżem. Mięso i warzywa można dusić, gotować, a nawet piec w całości.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
najlepsze w takim gotowaniu jest to, że podczas procesu nie musisz stale stać przy kuchence, mieszać i obawiać się, że jedzenie się spali. Multicooker sam zajmie się wszystkim. Zaletą tej metody gotowania jest to, że w gotowej żywności zachowuje się znacznie więcej przydatnych elementów niż w przypadku tradycyjnych metod obróbki cieplnej. Jednocześnie praktycznie nie jest potrzebny olej, co niewątpliwie przyniesie korzyści całej rodzinie.