Niebieski ryż

Niebieski ryż doskonale podkreśli potrawy z żółto-pomarańczowej palety! Piękno, naturalność i różnorodność wprowadzą do codziennego szarego codziennego życia zabarwienie potrójnej łechtaczki. Nawet najbardziej banalna przystawka, jak zwykły biały ryż, sprawi, że danie będzie wyjątkowe, oryginalne, całkowicie nieszkodliwe i bez posmaku.
mama kucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 19 g
87 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wrzącą wodę na niebieską herbatę (kwiaty łechtaczki), gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, pozostaw do zaparzenia. Lepiej ugotować bulion dzień wcześniej, pozostawiając go na noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ryż na sito, spłucz ciepłą wodą. Mycie na sicie spowoduje przesiewanie drobnych wiórów i cząstek, które mogą sprawić, że ryż będzie bardziej lepki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyty ryż umieścić w misce multicookera, zalać wrzącą wodą przez 10-15 minut, przykryć talerzem. Odłóż na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie wrzuć ryż na sito i spłucz zimną wodą, pozostaw na sicie i pozwól wodzie całkowicie spłynąć przez 10-15 minut. W międzyczasie odcedź bulion z kwiatami łechtaczki przez sitko, wyciśnij kwiaty. Można je ponownie wykorzystać, wtedy ryż nie będzie nasycony niebieski, ale Błękitny. Lepiej nie zostawiać kwiatów podczas gotowania, sprawią, że ryż będzie bardziej lepki, same kwiaty nie będą zbyt przyjemne w jedzeniu, ale możesz spróbować.:)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwróć ryż do miski wolnowaru. Wlać bulion w ilości 1 szklanki ryżu (160 g) do 1,5 szklanki bulionu (1350 g). Mieszaj, aby uzyskać równomierne zabarwienie. Ponownie wymieszaj ryż i włącz powolną kuchenkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udekoruj ryż w kolorze nieba gotowy do podania. Podawaj z mięsem i rybą curry, z marchewką po koreańsku, ale po prostu polej Sriracha lub sosem sojowym. Bon tastation!

niebieski ryż zabarwiony kwiatami łechtaczki trójlistkowej występuje w potrawach z Azji Południowo-Wschodniej, najczęściej w Malezji, Tajlandii i Indonezji. Jedna z popularnych potraw z Niebieskim ryżem nazywa się" nasi Kerabu "(nasi kerabu), która ma wiele różnych wersji, z których jedna to" NAZI Kerabu Kelantan " - Sałatka z ryżu Celantan - ryż Kelantan z ziołami, który jest właściwie niebieskim ryżem, który podaje różne przekąski, smażone udka z kurczaka, smażona ryba z kurkumą, smażony kokos, solony omlet/jajecznica, kiełki roślin strączkowych, surówka z kapusty z ogórkiem, sos z mieszanki pikantnych ziół. Niebieski ryż jest również używany w tajskim deserze "lepki ryż kokosowy z mango", a także niebieski pudding ryżowy na mleku kokosowym. Niebieski ryż jest również używany w kluskach ryżowych "nyonya chang" łodzie-smoki, w naczyniu pulut telan (pulut tai tai) prasowany niebieski ryż z karmelem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Niebieska herbata Anchang - 35   kcal/100g

Podobne przepisy