mięso borsuka z ziemniakami

mięso i ziemniaki to klasyka gatunku, ale z niespodzianką! A punktem kulminacyjnym jest to, że mięso nie będzie zwykłą wieprzowiną, ale pikantnym borsukiem. Okazuje się pyszne i niezwykłe! Co trzeba zrobić, żeby zaimponować gościom :)
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wlej olej słonecznikowy do miski multicookera, dodaj mięso borsuka pokrojone na kawałki (nie zapomnij usunąć tłuszczu - jest to obowiązkowe, w przeciwnym razie gotowe danie będzie miało nieprzyjemny smak) i przyprawy: rozmaryn, szałwia, tymianek, pieprz i oczywiście sól.

Wybierz program "Pieczenie", ustaw czas na 1 godzinę. Gdy minie czas, otwórz pokrywkę i dodaj wino, wymieszaj i pozwól płynowi trochę odparować, trzymając pokrywkę otwartą dosłownie przez 1-2 minuty.

zanim zaczniesz robić swoje, pozostawiając Wolnowar podczas pracy, nie zapomnij dodać ziemniaków pokrojonych na ćwiartki do mięsa. Teraz możesz bezpiecznie zamknąć pokrywkę i spodziewać się sygnału dźwiękowego informującego o gotowości naczynia. Kolejna chwila-okresowo, 2-3 razy, musisz odwiedzić kuchnię, aby wymieszać przygotowane danie.

podawaj na stole, ciesz się aromatem i smakiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mięso borsuka - 240   kcal/100g

Podobne przepisy