skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na biszkopt.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 3:
Ubij białka.
Krok 4:
Kontynuuj ubijanie białek, stopniowo dodając cukier.
Krok 5:
Ubij białka na puszystą pianę.
Krok 6:
Ubij żółtka i połącz je z białkami.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę do mieszanki białek i żółtek, delikatnie wymieszaj ciasto.
Krok 8:
Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym, wlej do niej ciasto. Włącz powolną kuchenkę na 1 godzinę w trybie "Pieczenie". Ciasta można również upiec w piekarniku - w tym przypadku nasmaruj formę, wlej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 9:
Niech gotowe ciasto ostygnie.
Krok 10:
Ubij śmietanę i cukier.
Krok 11:
Wytnij głowę koguta, pokrój ciasta wzdłuż na trzy części. Na szerokim talerzu uformuj sylwetkę koguta.
Krok 12:
Posmaruj ciasta śmietaną po obu stronach, obficie przykryj powierzchnię ciasta na zewnątrz.
Krok 13:
Kolorowe wióry wskazują skrzydło, ogon, oko koguta.
Krok 14:
Użyj ziaren granatu, aby ułożyć dziób i przegrzebek. Ciasto na rok Koguta jest gotowe! Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g