Ciasto Kogucik

ciasto koguta przyniesie szczęście w nadchodzącym roku i ozdobi stół! Proste gotowanie i dekorowanie, co jest dużym plusem, ponieważ dużo czasu poświęca się na przygotowanie się do świątecznej uczty. Możesz zrobić ciasto centralnym daniem stołu lub podać je z gorącą herbatą pod koniec wakacji, kończąc je ciepło i przytulnie.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 75 % 47 g
301 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na biszkopt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj ubijanie białek, stopniowo dodając cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka na puszystą pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij żółtka i połącz je z białkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę do mieszanki białek i żółtek, delikatnie wymieszaj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym, wlej do niej ciasto. Włącz powolną kuchenkę na 1 godzinę w trybie "Pieczenie". Ciasta można również upiec w piekarniku - w tym przypadku nasmaruj formę, wlej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Niech gotowe ciasto ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij śmietanę i cukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij głowę koguta, pokrój ciasta wzdłuż na trzy części. Na szerokim talerzu uformuj sylwetkę koguta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ciasta śmietaną po obu stronach, obficie przykryj powierzchnię ciasta na zewnątrz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kolorowe wióry wskazują skrzydło, ogon, oko koguta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Użyj ziaren granatu, aby ułożyć dziób i przegrzebek. Ciasto na rok Koguta jest gotowe! Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g

Podobne przepisy