ziemniaki w sosie śmietanowym

delikatne i pożywne danie na każdy dzień! Smacznie. Ziemniaki według tego przepisu można podawać jako przystawkę i jako niezależne danie.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 73 % 16 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki.
dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do ziemniaków. Wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj śmietanę. Jeszcze raz wymieszaj i włóż do miski Multicooker.
Ustaw tryb "gaszenia" na 20 minut. Następnie delikatnie wymieszaj ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
przenieś ziemniaki na talerze i posyp ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy