ciasto przygotowuje się z wody i mąki tylko z dodatkiem soli. Oznacza to, że dla pełnego produktu wystarczy mieć te trzy składniki. Nie potrzebujesz jajek, cukru ani masła. Chociaż warzywa pomogą zagnieść bardziej elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. I potrzebujesz bardzo mało oleju, 1-2 łyżki stołowe.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto wodne:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
ciasto na wodzie tworzy wspaniałe naleśniki, zwłaszcza z różnymi nadzieniami. Drożdże można do niego dodawać do woli. Jeśli to zrobisz, danie wyjdzie bardziej bujne, przewiewne, ale także wysokokaloryczne. Wodę można pobierać na zimno, ciepło lub wrzącą wodę - w zależności od tego struktura i końcowy smak ciasta będą się nieznacznie różnić.
pięć najszybszych przepisów na ciasto wodne:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
najprostsze ciasto parzone na cheburek | 5 min | 262 | +74 |
ciasto na Gałuszki do zupy | 5 min | 209 | +75 |
ciasto na pierogi proste i szybkie | 10 min | 230 | +91 |
ciasto płynna baza do pizzy na patelni w 10 minut | 10 min | 335 | +101 |
proste ciasto do pizzy w mikserze do ciasta | 10 min | 274 | +48 |
klasyczne ciasto na mące i wodzie-umiarkowanie strome, które wygodnie jest rozwałkować wałkiem do ciasta na posypanej mąką płaskiej powierzchni. Do smażonych naleśników) należy wlać więcej wody. Możesz to ugniatać w mikserze lub robocie kuchennym i starać się nie zabijać do stanu gumowego.
jak zrobić idealne ciasto na wodzie
ciasto parzone z mąki i wody przepis z wrzącą wodą sugeruje. Jeśli przygotujesz to za pomocą specjalnej technologii, na wyjściu otrzymamy idealny kęs na pierogi i pierogi. Ubij jajko solą, dodaj mąkę i wlej olej roślinny. Na koniec dodaj wrzącą wodę i szybko ugniataj ciasto rękami.