ciasto filo
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę.
Krok 2:
W wodzie rozpuść sól, cukier, kwas. Ważne jest, aby nie pozostały żadne kryształy - mogą rozerwać ciasto. Wymieszaj żółtko.
Krok 3:
Wlać roztwór do mąki, zagnieść ciasto. Dodaj olej. Ciasto jest miękkie i może lekko przylegać do dłoni.
Krok 4:
Włóż ciasto do torby i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.
Krok 5:
Ręcznik odkurzyć mąką.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, a następnie rozciągnij, podnosząc, od środka do krawędzi.
Krok 7:
Z tej liczby produktów otrzymałem warstwę 46x56 cm.
jeśli chcesz idealnie cienką warstwę, możesz przyciąć krawędzie ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g