ciasto filo

cienkie ciasto, odpowiednie do słodkich i pikantnych wypieków. Ciasto jest bardzo łatwe do rozwałkowania i rozciągnięcia, podczas pieczenia zachowuje swój kształt i nadzienie. Bardzo chrupiące na gorąco i delikatne po schłodzeniu. Produkty z niego przypominają ciasta francuskie.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 67 % 39 g
283 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wodzie rozpuść sól, cukier, kwas. Ważne jest, aby nie pozostały żadne kryształy - mogą rozerwać ciasto. Wymieszaj żółtko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać roztwór do mąki, zagnieść ciasto. Dodaj olej. Ciasto jest miękkie i może lekko przylegać do dłoni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ciasto do torby i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ręcznik odkurzyć mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, a następnie rozciągnij, podnosząc, od środka do krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z tej liczby produktów otrzymałem warstwę 46x56 cm.

jeśli chcesz idealnie cienką warstwę, możesz przyciąć krawędzie ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy