w 1933 r. w Czechosłowacji, aw 1935 r. w naszym Leningradzie zorganizowano produkcję kwasu cytrynowego z cukru metodą syntezy biochemicznej za pomocą grzybów drożdżowych. Obecnie kwas cytrynowy jest ekstrahowany z melasy buraczanej.
Europejska cyfrowa kodyfikacja dodatków do żywności nadała kwasowi cytrynowemu indeks E330. Funkcjonalnie substancja ta jest regulatorem kwasowości i przeciwutleniaczem, a także wzmacnia działanie przeciwutleniaczy, takich jak kwas askorbinowy. Kwas cytrynowy & ndash; jeden z najłagodniejszych w porównaniu z innymi kwasami spożywczymi, ma przyjemny kwaśny smak i jest bardzo popularny w przemyśle spożywczym i medycznym.
dużo kwasu cytrynowego w owocach, warzywach i jagodach, zwłaszcza owocach cytrusowych, granatach, porzeczkach. Aktywuje wydzielanie soku żołądkowego, przez co zwiększa się apetyt, a jedzenie jest lepiej wchłaniane.
Przepisy z kwasem cytrynowym
reprezentowane przez słodycze (cukierki,
dżemy
,
galaretka
,
lody
, musy), napoje (alkoholowe i chłodzące), w których pełni rolę zakwaszacza i wzmacniacza smaku. Potrzebuje bardzo mało. Na przykład tylko pół procent słodyczy zajmuje kwas cytrynowy. Przepisy na niektóre produkty w puszkach również przewidują jego użycie, ponieważ E330 służy jako dobry środek konserwujący i zastępuje bardziej szkodliwy ocet. W przemyśle tłuszczowym kwas cytrynowy chroni produkty przed jełczeniem tłuszczów, margaryn i oleju zwierzęcego.
ponadto kwas ten jest częścią kosmetyków: balsamów, balsamów, kremów, szamponów, masek, utrwalaczy włosów itp.
konserwujemy i zakwaszamy & ndash; gotowanie w domu z kwasem cytrynowym!
36 kcal
4 hours
Najsmaczniejszy, jasny, pachnący, z letnim nastrojem! Domowa lemoniada z
143 kcal
40 minutes
Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka na świątecznym stole. Sałatka z mango, awokado
65 kcal
1 hour
Kompot gruszkowy zimą to słodycz i słoneczny nastrój w słoiku! Przygotowanie
251 kcal
1 hour
Zaskakująco łatwy sposób na zachowanie przydatności jagód! Dżem z wiciokrzewu
118 kcal
10 minutes
Przepis dietetyczny, pyszne warzywo, bardzo smaczne i niskokaloryczne. Barbara
130 kcal
45 minutes
Zachowaj smak dojrzałej gruszki przez całą zimę. Zimą podziękujesz sobie!
495 kcal
8 hours10 minutes
To Oryginalne i pyszne ciasto z pewnością zdobędzie twoje serce! Valeria autor
218 kcal
45 minutes
Brzoskwinie zamieniają się w słodycz i radość dla dzieci... Marta autor przepisu
175 kcal
40 minutes
Miód z mniszka lekarskiego-smaczny, słodki i zdrowy. Możesz podawać przysmak z
37 kcal
30 minutes
Jasny i aromatyczny kompot, który nie wymaga gotowania. Przepis nie wymaga dużo
169 kcal
18 hours
Dżem wiśniowy przypomina lato w środku zimy. Pierwszy sposób jest bardzo szybki
115 kcal
2 hours30 minutes
Magazyn witamin. Dżem jest bardzo podobny do miodu pszczelego.
25 kcal
2 days
Gotuje się bardzo szybko i doskonale gasi pragnienie. Absolutnie wspaniały
166 kcal
2 hours
Najsmaczniejsze, bez sterylizacji, z letnim nastrojem! Beznasienny dżem wiśniowy
63 kcal
40 minutes
Bardzo zdrowy naturalny napój na zimę! Wiosną niektórzy ludzie spieszą się do
250 kcal
1 hour
Gęsty, pyszny, jasny, bogaty, bez sterylizacji! Konfitura truskawkowa jest
70 kcal
50 minutes
Witaminowe, smaczne i tonizujące pierwsze danie. Apetyczna i orzeźwiająca zimna
271 kcal
1 hour
Jest szeroko stosowany w cukiernictwie. Syrop zapobiega kandyzowaniu produktów i
365 kcal
5 hours
Ze zwykłych produktów, naturalne domowe cukierki! Domowe cukierki z ptasiego
215 kcal
1 day
Pyszne, jasne, pachnące, proste, z letnim nastrojem! Dżem truskawkowy na zimę to
Powiązane i dodatkowe kategorie: