skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Nie każdy ma swoje winogrona, ale zawsze możesz je kupić. Do kompotu odpowiednia jest każda odmiana i kolor, z kością i bez. Zdarza się, że przynoszą niedojrzałe, nie chcą jeść świeżego, ale nadaje się również do kompotu.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.
Krok 3:
Winogrona muszą być przygotowane. Oddziel jagody, usuń uszkodzone.
Krok 4:
Następnie dobrze spłucz pod chłodną bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 5:
W głębokim rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj syrop przez 2-3 minuty. Lepiej jest wziąć stalową patelnię, łatwiej ją umyć, sok z ciemnych winogron świetnie wszystko maluje.
Krok 6:
Następnie wlej umyte winogrona i gotuj je przez 7-9 minut.
Krok 7:
Na koniec dodaję 1/4 łyżeczki. kwasu cytrynowego, aby zapewnić długotrwałe przechowywanie napoju, ale jest to opcjonalne. Pojawiającą się piankę należy usunąć.
Krok 8:
Wlać kompot do gorących, wysterylizowanych słoików z przelewem, przykryć pokrywką i odczekać 1 minutę, aż pęcherzyki powietrza zawarte w wodzie i owocach unoszą się na powierzchni wody, po czym przykręcić pokrywkę. / Najpierw kładę jagody łyżką cedzakową, starając się równomiernie podzielić na słoiki, a następnie wlać gorący syrop jagodowy. Jeśli nie było wystarczającej ilości syropu, po prostu dodaj wrzącą wodę/.
Krok 9:
Zwiń zwinięty słoik na desce, sprawdzając szczelność, wytrzyj do czysta i odwróć na pokrywkę. Przykryj szczelnie ręcznikiem frotte lub kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki lub w ciemne, chłodne miejsce. Banki są dobrze przechowywane w mieszkaniu miejskim, jeśli przestrzegano warunków sterylizacji i przechowywania. Okazało się, że 3 słoiki 0,720 ml.
ta metoda dobrze sprawdza się w przypadku małych kęsów miejskich lub gdy rodzina jest mała.
w rzeczywistości kompot gotuje się prawie tak samo, jak na co dzień i wiruje w jednym ujęciu. Początkowo wątpiłem w sukces takiego wydarzenia, ale bardzo podobnie przygotowywałem kompot truskawkowy, tylko tam słoik był wypełniony jagodą, a następnie napełniony gorącym syropem. Krótko mówiąc, próbowałem i nawet nie zabrali go do piwnicy, banki stały idealnie do wiosny !
piękno tego przepisu polega na tym, że podczas gotowania winogrona całkowicie oddają cały sok napojowi, jest to bardzo ważne. Kompot stopniowo nie tylko ciemnieje, ale także staje się grubszy, nabierając bogatego smaku i delikatnego aromatu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g