Nalewka czosnkowa na alkohol

Tybetański eliksir młodości z dostępnych składników! Nalewka czosnkowa jest znana wielu jako domowy lek, jest wytwarzana na alkoholu, wódce lub czerwonym winie. Każdy z tych przepisów ma swój własny cel, zastanówmy się nad pierwszym z nich.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 15 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Czosnek potrzebuje najzwyklejszego, kilku goździków w zależności od pożądanej objętości nalewki. Jako bazę alkoholową używamy koniecznie alkoholu do picia, odpowiadającego GOST i dobrej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ząbki czosnku są oczyszczane z folii, przepuszczane przez prasę, mielone w moździerzu, siekane nożem lub wcierane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masę czosnkową wkładamy do szklanego pojemnika i napełniamy alkoholem, w pojemniku powinna pozostać wolna przestrzeń do szyi. Zamykamy Pojemnik gumową pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sprzątamy w ciepłym (temperatura powinna wynosić około 18 stopni), ciemnym miejscu na kilka tygodni. Każdego dnia nalewkę należy wstrząsnąć, aby uzyskać lepszy napar.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie spuść płyn i przefiltruj przez gazę złożoną w kilku warstwach. Nalewkę przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce. Nalewka czosnkowa jest gotowa do użycia.

czosnek jest uważany za jeden z najlepszych naturalnych leków na wiele chorób. Jednak w czystej postaci nie wszyscy ludzie mogą regularnie włączać go do codziennej diety, ktoś nie może jeść czosnku ze względów zdrowotnych (problemy żołądkowe), ktoś z powodu specyficznego zapachu tego warzywa. Dlatego nalewka czosnkowa może być dobrą alternatywą dla świeżego czosnku. Wszystkie przydatne substancje zawarte w warzywach przechodzą do płynu podczas infuzji. Przy regularnym stosowaniu w umiarkowanych dawkach nalewka jest w stanie oczyścić organizm z toksyn i niezależnych rodników, poprawia odporność, układ krążenia, przywraca elastyczność i przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, oczyszcza przewód pokarmowy, poprawia stan skóry, paznokci i włosów, jest dobrym środkiem zapobiegającym przeziębieniom, zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Ale jak każdy lek nalewka na alkohol ma przeciwwskazania i ograniczenia w stosowaniu. Taki napój nie może być spożywany przez kobiety w ciąży, matki karmiące, małe dzieci, które mają problemy z przewodem pokarmowym, wątrobą. W przypadku problemów z drogami moczowymi, Przy często zmieniającym się ciśnieniu, jeśli chcesz włączyć tę nalewkę do diety, potrzebujesz wcześniejszej konsultacji z lekarzem prowadzącym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy