Likier z czarnej porzeczki

aromatyczny, bogaty, umiarkowanie mocny Likier jagodowy! Taki napój spodoba się nie tylko kobietom, ale także silnej połowie. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu produktów, tylko dobry alkohol, jagody i cukier. Im dłużej alkohol jest podawany, tym smaczniejszy staje się.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
160 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Radzę wziąć alkohol dobrej jakości, od tego zależy smak przyszłego produktu. Jagody można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone. Liście są składnikiem opcjonalnym, ale pożądanym. Dodają smaku likierowi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj porzeczki i dobrze wysusz. Mam zamrożone jagody, po prostu trochę je rozmroziłem. Następnie porzeczki należy posiekać. Nie radzę robić tego zbyt mocno, w przyszłości napój będzie musiał zostać przefiltrowany, tłuczone ziemniaki będą temu przeszkadzać. Wystarczy rozgnieść jagody widelcem. Rozbiłem je blenderem zanurzeniowym, okazało się płytkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż liście porzeczki do czystego słoika. Należy je najpierw posortować, oddzielając chorych i zepsutych i umyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zmięte jagody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij wódką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj, zamknij pokrywkę i umieść w ciemnym chłodnym miejscu. Nie w lodówce! Włożyłam do szafy. Pozostaw do zaparzenia na dwa tygodnie. Co trzy dni musisz wyjąć słoik i dobrze wstrząsnąć zawartością.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwóch tygodniach możesz kontynuować gotowanie. Najpierw ugotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, włóż cukier i wodę do kadzi, podpal i zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj przez około minutę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie zatrzymujemy ogrzewanie i pozostawiamy syrop do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową nalewkę filtrujemy przez kilka warstw gazy. Umieściłem sito wyłożone gazą bezpośrednio na kadzi z syropem. Na tym etapie zdałem sobie sprawę, że zbyt mocno posiekałem jagody. Musiałem pomóc nalewce łyżką, a następnie wycisnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nalewka zmieszana z syropem cukrowym prawie stała się likierem. Aby uzyskać najlepszy efekt, należy pozostawić go na kilka tygodni, ale można go użyć natychmiast, po dwóch godzinach. Gotowy napój należy ostrożnie wlać do butelek za pomocą lejka.

z pierwotnej ilości produktów dostałem około 400 ml likieru.
do smaku jest umiarkowanie słodki, nie mdły, o przyjemnym aromacie jagodowym. Siła alkoholu wynosi około 20 stopni.
przypominam, że nadmierne picie może zaszkodzić twojemu zdrowiu. Nie zaleca się picia alkoholu u nieletnich i kobiet w ciąży.
zaleca się Przechowywanie napoju w chłodnym, ciemnym miejscu. Okres przydatności do spożycia wynosi do trzech lat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy