Nalewka Śliwkowa na wódce

szybka i łatwa domowa nalewka ze śliwek! Jesienią, kiedy nadchodzi sezon dojrzewania i zbierania śliwek na swojej stronie, zaczynają się różne zbiory i zwijanie kompotów, dżemów, dżemów. Ale zdarza się, że owoce pozostają, szkoda je wyrzucić, ale nie ma czasu na długie gotowanie. Jest prosty i szybki w czasie pracy, przepis na nalewkę śliwkową na wódce. Mocne napoje są nadal wymagane na stole na różne święta, więc taki napój przygotowany w domu nie będzie zbyteczny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To najprostszy przepis na nalewkę ze śliwek. Jest prosty nie tylko pod względem metody gotowania, ale także składu. Ponieważ składa się tylko z dwóch składników: samej śliwki i wódki. Lepiej jest wziąć dobrze dojrzałą słodką śliwkę (ponieważ nalewka jest przygotowywana bez cukru), ale nie jest dojrzała, w przeciwnym razie śliwka zacznie się rozpadać podczas nalegania i zepsuje smak napoju. Wódkę należy wziąć od sprawdzonego producenta, aby uniknąć podrabiania i zatrucia domowym napojem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortujemy świeżą śliwkę, usuwamy śmieci, gałązki, liście, zgniłe i uszkodzone jagody, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Jagody śliwki nie muszą być cięte i usuwane, po pierwsze, aby uniknąć zmętnienia mieszanki i zepsucia nalewki, a po drugie, dzięki pestkom śliwki nalewka nabierze przyjemnego smaku migdałów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyte śliwki wkładamy do czystych słoików, lepiej wziąć trzylitrowe słoiki, aby przygotować większą ilość napoju, poświęcając mniej czasu. Jagody wkładamy do słoika w takiej ilości, aby można było wlać całą objętość wskazaną w składnikach wódki do słoika i zamknąć śliwkę o kilka centymetrów. Zamykamy słoik szczelnie pokrywką i usuwamy w ciemne miejsce na półtora miesiąca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach. Jagód z nalewki nie można wyrzucać, śliwki można używać do pieczenia lub przygotowywania deserów dla dorosłych. Przecedzoną nalewkę butelkujemy i szczelnie zamykamy korkami. Usuwamy w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podajemy domową nalewkę na śliwce do świątecznego stołu. Taki napój o cierpkim śliwkowym smaku i przyjemnych nutach migdałów spodoba się zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: