Domowy nalewak z czerwonej porzeczki

jasny smak napoju przypomni lato! Idealny na świąteczny stół! W naszym ogrodzie zawsze jest dużo czerwonych porzeczek. Robię z nim różne puste miejsca, ale przede wszystkim lubię gotować Likier. Praktycznie nie wymaga wysiłku, a wynik jest doskonały. Chyba że musisz uzbroić się w cierpliwość, w końcu trzy miesiące to długi czas.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
107 kcal
IG: 47 / 0 / 53

metoda gotowania

czas gotowania: 90 D

myjemy jagody, usuwamy zepsute i małe śmieci, suszymy ręcznikiem. Jagody wkładamy warstwami do dużego słoika, przeplatając cukrem.

następnie wlej jagody wódką, szczelnie zamknij pokrywkę. Słoik należy umieścić na zimno, w ciemnym miejscu na 3 miesiące.

po tym czasie nalewkę należy przecedzić przez kilka warstw gazy, wlać do butelek. W sumie uzyskuje się ponad litr najsmaczniejszego likieru.

jest całkowicie gotowa do spożycia. Możesz przechowywać go przez długi czas w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy