Domowy nalewak z czerwonej porzeczki
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
myjemy jagody, usuwamy zepsute i małe śmieci, suszymy ręcznikiem. Jagody wkładamy warstwami do dużego słoika, przeplatając cukrem.
następnie wlej jagody wódką, szczelnie zamknij pokrywkę. Słoik należy umieścić na zimno, w ciemnym miejscu na 3 miesiące.
po tym czasie nalewkę należy przecedzić przez kilka warstw gazy, wlać do butelek. W sumie uzyskuje się ponad litr najsmaczniejszego likieru.
jest całkowicie gotowa do spożycia. Możesz przechowywać go przez długi czas w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g