skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste wino z jabłek z drożdżami? To nie pierwszy rok, każdej jesieni, przyjaciele i znajomi oferują mi jabłka ze swoich sadów. Pomysł zrobienia z nich wina fermentował przez długi czas i teraz jestem dojrzały. Wyszukiwanie przepisu doprowadziło do nieoczekiwanego rezultatu – jest tak wiele przepisów, że po prostu nie można wybrać. A jeśli tak, to na pewno musisz napisać nowy. Jednocześnie chciałem być pewny wyniku, aw tym przypadku muszę zwrócić się do sprawdzonych rozwiązań.
Krok 2:
Mój wybór padł na gotowy zestaw do robienia wina jabłkowego, który znalazłem w sklepie Mirbir (mirbeer.ru). zawiera wszystkie niezbędne składniki oprócz samych jabłek. Są to enzymy (enzymy dla lepszej ekstrakcji), bentonit, kiselsul, kitozan (naturalne środki klarujące), drożdże winne (specjalny szczep do jabłek) i środek zatrzymujący fermentację (aby wino nie fermentowało w butelkach). Ponadto istnieje szczegółowa instrukcja, której użyłem w tym procesie.
Krok 3:
Drugim problemem było to, że musisz uzyskać sok z jabłek. Sokowirówka i prasa najlepiej radzą sobie z tym zadaniem, ale nie mam żadnego z nich. Ale Instrukcja zestawu daje bezpośrednią wskazówkę: "eksperymentuj!"i postanowiłem się od niej nie wycofywać. Najpierw spłucz jabłka, które są boleśnie brudne.
Krok 4:
Wielu zaleca mieszanie jabłek o różnych smakach. Dostałem prawie 40 kilogramów jabłek, głównie słodkich, było trochę kwaśnych,ale w ogóle nie było cierpkich. Tak, sąsiad potraktował pięć kilogramów gruszek, które stanowiły doskonałe towarzystwo jabłek. Jabłka należy obrać i posiekać. Bliscy ludzie doskonale pomagają w tej sprawie. I ogólnie rzecz biorąc, różnego rodzaju przygotowania, jak mi się wydaje, są zajęciami rodzinnymi
Krok 5:
Bardzo szybko doszliśmy do wniosku, że krojenie czterdziestu kilogramów jabłek to nie Funt rodzynek. Ta rzecz zaoszczędziła ogromną ilość czasu, wysiłku, nerwów i trochę zdrowia.
Krok 6:
Pomyliłem się, decydując się na siekanie jabłek w kombajnie. Ta metoda miała wiele wad: zbyt wolno, przenoszenie posiekanych jabłek do słoika jest niewygodne, a kawałki były duże. Ogólnie rzecz biorąc, po napełnieniu słoika startym jabłkiem na kombajnie postanowiłem napełnić drugi pojemnik jabłkami przepuszczonymi przez maszynę do mięsa i tutaj poszło!
Krok 7:
Po napełnieniu pojemników umieszczam je w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Dwa trzy razy dziennie musisz mieszać zawartość od dołu do góry. Najpierw próbowałem to zrobić drewnianą łyżką cedzakową, potem plastikową łyżką cedzakową, ale w rezultacie doszedłem do tego, że nie ma nic lepszego niż dokładnie umyta ręka.
Krok 8:
Po sześciu dniach większość soku opadła i nadszedł czas, aby oddzielić sok od ciasta. Z braku innych opcji wyciskałem ciasto rękami przez gazę. Metoda ma prawo do życia, ale zajmuje dużo czasu i wysiłku, jeśli możesz uzyskać sok w inny sposób-zrób to – Jednak po kilku godzinach ćwiczeń siłowych dostałem puszkę soku.
Krok 9:
Nawiasem mówiąc, o banku warto powiedzieć osobno. W produkcji wina, podobnie jak w piwowarstwie, kwestia czystości jest bardzo dotkliwa. Pod tym względem szkło, jako materiał do zbiornika fermentacyjnego, nadaje się najlepiej. Ale większość szklanych butelek ma jedną istotną wadę-wąskie gardło, do którego ręka się nie czołga. Oznacza to, że nie można dokładnie umyć takiego pojemnika od wewnątrz. W moim przypadku gardło puszki jest szerokie, bardzo wygodne do mycia.
Krok 10:
Oto moja puszka uszczelniająca Easy Brew. Zdecydowałem, że powinienem dać drożdżom większy posiłek i dlatego dodałem trzy kilogramy dekstrozy (można zastąpić fruktozą lub cukrem), zwiększając w ten sposób gęstość do prawie 19 jednostek.
Krok 11:
Na zdjęciu proces pomiaru początkowej gęstości. Jeśli chcesz później poznać moc wina, warto zapisać wartość NP. Można go zmierzyć za pomocą areometru as-3 (0-25) i cylindra. Następnie dodałem enzymy i pomyślałem, że być może warto było dodać je znacznie wcześniej, kiedy tylko włożyłem mus jabłkowy, może dostałbym więcej soku. Ale tego nie można przerobić, więc spróbuję tej opcji innym razem.
Krok 12:
I tym razem wszystko dokładnie wymieszałem i zostawiłem w spokoju na pół godziny. Trzydzieści minut później dodałem drożdże, zamknąłem słoik i umieściłem go w ciemnym miejscu fermentować przez długie dwa tygodnie. Po wlaniu do niej wody zamieniłem pokrywkę w uszczelkę wodną.
Krok 13:
Zawsze wydawało mi się, że najtrudniejszą częścią robienia domowych napojów jest czekanie. Ale tak czy inaczej, czas nie stoi w miejscu i minęły dwa tygodnie. Oczywiście nie mogłem odmówić sobie przyjemności oglądania procesu, ponieważ pozwalają na to przezroczyste ściany puszki. Po dwóch tygodniach na dnie słoika utworzył się bardzo zauważalny osad, z którego należy usunąć wino.
Krok 14:
Automatyczny syfon przelewowy EasyStart Medium doskonale mi pomógł w tej sprawie. Oczywiście możesz się bez niego obejść, używając zwykłego węża. Ale syfon jest znacznie wygodniejszy, bardziej estetyczny i bezpieczniejszy pod względem wszelkiego rodzaju bakterii.
Krok 15:
Wlewam wino do innego pojemnika i, choć jest to okropne, zostawiam je na kilka tygodni. Po wyznaczonym czasie usuwam wino z osadu, mierzymy gęstość, do tego czasu powinno spaść poniżej 5 jednostek, co oznacza, że wino sfermentowało.Ilość alkoholu można obliczyć za pomocą specjalnej tabeli, w tym celu odejmujemy odczyty gęstości końcowej od odczytów gęstości początkowej i sprawdzamy, co odpowiada wartości.Po dodaniu zatrzymania fermentacji.
Krok 16:
Dokładnie wymieszaj i okresowo energicznie wstrząsaj pojemnikiem przez następne dwa dni. Jest to konieczne, aby pozbyć się nagromadzonego w nim gazu. Teraz nadszedł czas, aby dodać Rozjaśniacze, co robimy. Najpierw Kiselsul, a kilka godzin później Kitosan.
Krok 17:
Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać wino po dodaniu każdego składnika. Zostało tylko trochę, jakieś trzy dni i spróbujemy i rozlejemy. Nie! Musiałem trzymać wino przez pięć dni zamiast trzech, w żaden sposób nie chciało się rozjaśnić. Ku mojemu smutkowi nigdy nie stało się całkowicie przezroczyste, ale patrząc w przyszłość powiem, że smak odkupił wszystko. Teraz pozostaje butelkować Wino i zakorkować je.
Krok 18:
Moczymy korki we wrzącej wodzie i za pomocą korka powietrznego umieszczamy je we właściwym miejscu. Sprawa pozostaje mała, aby przynieść ostatni połysk. Wino jabłkowe to napój dla duszy, co oznacza, że wszystko powinno być piękne. Tym razem nie przygotowałem etykiet, ale w gospodarstwie znaleziono czapki termokurczliwe. Zakładamy czapkę, podgrzewamy suszarką do włosów i voilà! A teraz powtarzamy to samo jeszcze 19 razy. Mam tylko 15 litrów wina.
Krok 19:
Gdyby była prasa i sokowirówka, lub przynajmniej jedna rzecz, to wydajność soku, a zatem wina, byłaby większa. Ale jeśli w przyszłym roku nie znajdę żadnego z nich, i tak powtórzę ten wyczyn, to naprawdę pyszny napój. Chociaż wydaje mi się, że musisz poczekać kolejny miesiąc, a wtedy wino ujawni się w całej okazałości. A jeśli dożyje Nowego Roku, to z ciastkami cynamonowymi i imbirowymi może stać się ozdobą świątecznych wieczorów.
Krok 20:
Ale nowy rok jest jeszcze daleko, a teraz jest jesień, a wino świetnie wygląda na tle żółto-czerwonych liści, przypominając kolorem letnie upały.
w tym przepisie znajdziesz szczegółowy opis robienia domowego wina jabłkowego.
zamiast zwykłego słoika z rękawicą, użyłem specjalnego i bardzo wygodnego słoika z uszczelką wodną, co znacznie uprościło proces mycia, a ponadto nie musiałem owijać warstw taśmy jak wcześniej.
w tym roku postanowiłem nie eksperymentować z tak zwanymi dzikimi drożdżami. Doświadczenie z poprzednich lat pokazało, że z powodu niestabilności ich pracy wino może po prostu zamienić się w ocet. Ocet jabłkowy to oczywiście świetna rzecz, ale 15 litrów octu to za dużo nawet dla mnie!) Dlatego skorzystałem ze sprawdzonych składników - drożdży kulturowych i enzymów. Chcę od razu powiedzieć, że w ich stosowaniu nie ma nic strasznego, a tym bardziej szkodliwego, obecnie ponad 90% najstarszych winnic stosuje w swojej produkcji szczepy kulturowe i otrzymuje wspaniałe wino.
wino zostało usunięte z osadu drożdżowego za pomocą specjalnego urządzenia - syfonu EasyStart Medium, dzięki czemu do butelek dostało się minimum drożdży, co dobrze wpłynęło na ostateczny smak i przejrzystość gotowego napoju, a do samego wina nie dostało się nic zbędnego.
użyłem również naturalnych rozjaśniaczy i ogranicznik fermentacji które pomogły uczynić wino bardziej przejrzystym i stabilnym pod względem przechowywania. Oznacza to, że mogę bezpiecznie odłożyć butelkę mojego arcydzieła do przechowywania przez długi czas i nie martwić się, że z czasem się zepsuje.
wlałem gotowe wino do specjalnych butelek wina z zielonego szkła i zakorkowałem naturalnymi korkami, a na górze zamknąłem kolpakiem termicznym. Wszystkie te środki ochronią również moje wino przed zepsuciem i utlenianiem podczas przechowywania.
cały proces kontrolowałem gęstość (zawartość cukru) za pomocą urządzenia zwanego Areometrem, co pozwoliło mi najpierw dowiedzieć się, ile cukru zawiera moje jabłka i dostosować jego zawartość w soku, aby uzyskać pożądaną moc, a po drugie określić koniec fermentacji.
jak widać, w tym przepisie starałem się spojrzeć na proces produkcji wina z nowoczesnego punktu widzenia i użyłem sprawdzonych składników i sprzętu, które w połączeniu dają wysokiej jakości, bezpieczny i co najważniejsze bardzo smaczny produkt.
na moje szczęście teraz nie ma problemu ze znalezieniem wszystkiego, czego potrzebujesz w Internecie, w tym przypadku pomógł mi Sklep Mirbir ( mirbeer.ru), w którym nabyłem wszystko, co było potrzebne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g