Nalewka wiśniowa na wódce z pestkami

szybka opcja, ma przyjemny aromat i migdałowy smak. Co daje obecność kości. Wiśniówka jest wysoko ceniona przez miłośników domowych napojów. Cierpka, słodka jagoda doskonale eliminuje smak wódki. Nalewka wiśniowa jest słusznie uważana za napój dla kobiet, ale jest szanowana przez silniejszą płeć.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 39 g
205 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wódkę jak zawsze bierzemy wysokiej jakości. Wiśnie mogą być zarówno świeże, jak i mrożone, nie trzeba rozmrażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj wiśnie, usuń wszystkie zepsute, skubane. Powinna pozostać tylko idealna jakość. Dobrze spłucz pod chłodną bieżącą wodą, po prostu spłucz zamrożoną. Pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie umieść w naczyniu do gotowania, posyp cukrem i dodaj tyle wody, aby cukier był wilgotny. W zależności od tego, ile wiśni uwolni sok, możesz dodać mniej wody lub wcale. Odmiany syberyjskie są wyjątkowe, moja wiśnia pozostała całkowicie sucha i musiałem dodać wodę. Połóż kilka plasterków suchej skórki bez białej warstwy, możesz być świeży, ale nie starty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na małym ogniu i ciągle mieszając, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty, usuń pianę i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Syrop z wiśniami powinien być wystarczająco nasycony, jeśli okaże się płynny, również w porządku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej schłodzony syrop wiśniowy z kością do słoika, dodaj wódkę. Dobrze wstrząśnij, aby wszystko wymieszać i mocno dokręcić pokrywkę, być może nawet przez celofan. Usuń w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na trzy dni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź napar z wiśni przez sito / gazę. Wlej do butelki i wstaw do lodówki na kolejne trzy dni, aż będzie gotowa. To wszystko, możesz pobrać próbkę z nalewki !

Zwykle nalewka wiśniowa jest przygotowywana od trzech tygodni do trzech miesięcy, tę opcję można powiedzieć metoda ekspresowa. Cóż, chciałeś wiśni za tydzień - i gotowe !

nalewka na jagody z pestkami wiśni może być szczególnie cierpka. Aby to wyeliminować, musisz dodać skórkę pomarańczową do napoju.

zmiękczy smak i nada lekki smak. Ostrożnie ze skórką, przesada da gorycz. Jeśli lubisz cierpkość, nie możesz dodać skórki.

ekspresowa nalewka niewiele różni się smakiem od długo podawanej, ale smak może być inny od odmiany samej wiśni, dopóki nie spróbujesz, nie dowiesz się..

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g

Podobne przepisy