cold coffee Glasse

ten napój podbije każdy swoim smakiem! . Zimna kawa Glasse może być podawana nie tylko dorosłym, takim napojem nie jest grzechem rozpieszczać dzieci. Delikatny smak kremowych i czekoladowych lodów, które są częścią napoju, zachwyci słodycze. Jeśli dzieci piją napój, imbir można wykluczyć z listy składników,ale niekoniecznie. W końcu jest to bardzo przydatny produkt: zawiera witaminy, minerały i aminokwasy. Imbir wzmacnia układ odpornościowy i ma korzystny wpływ na cały organizm.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 50 % 11 g
122 kcal
IG: 0 / 82 / 18

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

ten przepis przedstawia zimny napój na bazie kawy z dodatkiem lodów. Francja jest uważana za ojczyznę Glasse, ale nadal jest to kwestia sporna.

do przygotowania napoju używa się dokładnie kawy mielonej, lepiej nie zastępować kawy rozpuszczalnej. Imbir potrzebuje trochę, dosłownie jedną czwartą łyżeczki. Ale nadal nadaje napojowi szczególną pikanterię i urok. Cukier można wziąć do smaku, ale optymalnie-łyżeczka, ponieważ nadal będą lody. Jeśli chodzi o lody, lepiej jest wziąć dwa rodzaje: białą śmietanę i ciemną czekoladę. Czekolada może być nadal w polewie czekoladowej, będzie jeszcze smaczniejsza.

1. Obierz korzeń imbiru, zetrzyj na drobnej tarce, pozostaw na spodku.

2. Wlej wodę do Turku, wlej cukier, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia.

3. Wlej zmieloną kawę i miazgę imbirową do wrzącej wody, nie wahaj się usunąć z ognia. Zostawiamy napój na 5 minut, w tym czasie ostygnie, a ciasto opadnie na dno.

4. Pokrój lody na kawałki. Dzięki temu łatwiej będzie go rozłożyć na porcje.

5. Wlej schłodzoną kawę do szklanek, dodaj kawałki lodów i podawaj. Tradycyjnie zimna kawa Glasse jest podawana ze słomką.

opcjonalnie jako dodatkowe składniki można użyć startej czekolady, kruszonki cukierkowej, płatków kokosowych, mielonego cynamonu, orzechów lub proszku kakaowego. Każdy z powyższych składników może nadać nowy smak i rozjaśnić napój.

ciesz się i gotuj więcej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy