skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis przedstawia zimny napój na bazie kawy z dodatkiem lodów. Francja jest uważana za ojczyznę Glasse, ale nadal jest to kwestia sporna.
do przygotowania napoju używa się dokładnie kawy mielonej, lepiej nie zastępować kawy rozpuszczalnej. Imbir potrzebuje trochę, dosłownie jedną czwartą łyżeczki. Ale nadal nadaje napojowi szczególną pikanterię i urok. Cukier można wziąć do smaku, ale optymalnie-łyżeczka, ponieważ nadal będą lody. Jeśli chodzi o lody, lepiej jest wziąć dwa rodzaje: białą śmietanę i ciemną czekoladę. Czekolada może być nadal w polewie czekoladowej, będzie jeszcze smaczniejsza.
1. Obierz korzeń imbiru, zetrzyj na drobnej tarce, pozostaw na spodku.
2. Wlej wodę do Turku, wlej cukier, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia.
3. Wlej zmieloną kawę i miazgę imbirową do wrzącej wody, nie wahaj się usunąć z ognia. Zostawiamy napój na 5 minut, w tym czasie ostygnie, a ciasto opadnie na dno.
4. Pokrój lody na kawałki. Dzięki temu łatwiej będzie go rozłożyć na porcje.
5. Wlej schłodzoną kawę do szklanek, dodaj kawałki lodów i podawaj. Tradycyjnie zimna kawa Glasse jest podawana ze słomką.
opcjonalnie jako dodatkowe składniki można użyć startej czekolady, kruszonki cukierkowej, płatków kokosowych, mielonego cynamonu, orzechów lub proszku kakaowego. Każdy z powyższych składników może nadać nowy smak i rozjaśnić napój.
ciesz się i gotuj więcej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g