skład / składniki
metoda gotowania
arbuz to nie tylko niskokaloryczny letni faworyt. Ma w swoim składzie ważne aminokwasy, które pomagają utrzymać zdrowe tętnice. Ponadto substancje zawarte w tej dużej jagodzie przedłużają życie ludzkiego ciała i chronią go przed zniszczeniem związanym z wiekiem. Niektóre mają działanie przeciwnowotworowe, a karoten wzmacnia wzrok.
koktajl arbuzowy zaproponowany w przepisie jest bardzo orzeźwiający, doskonały do letniej terapii przewlekłych chorób nerek. Napój jest również bogaty w witaminę C.
do gotowania potrzebujesz buraków. Dobrze, jeśli warzywo jest Młode. Truskawki można wziąć zamrożone. Zamiast wody kokosowej można użyć mleka kokosowego. Ale taki napój będzie bardziej kaloryczny. Arbuzy lepiej kupować w sprawdzonym punkcie sprzedaży lub bezpośrednio z pola. Najlepiej w ogóle nie używać pierwszych wczesnych arbuzów. Dotyczy to nie tylko koktajli, ale ogólnie jedzenia. Zazwyczaj takie owoce są rekordzistami pod względem zawartości azotanów.
1. Arbuz jest obrany. Usuwamy wszystkie kości z miazgi. Pokroić w kostkę.
2. Moje truskawki, usuń łodygi.
3. Obierz buraki. Wytnij mały kawałek na smoothie. Pokrój go w kostkę.
4. Rozłóż truskawki, buraki i arbuza w misce blendera. Wlej wodę kokosową.
5. Ubij na minimalnej mocy, aż będzie gładka.
wlej smoothie do szklanek, udekoruj do smaku. Możesz ozdobić listkiem mięty.
podawaj ze słomką do smoothie.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g