skład / składniki
metoda gotowania
1. Kasza i 0,5 kg słodu wlewa się do rondla
2. Wlać 5 litrów wody podgrzanej do 41C
3. Miesza się i utrzymuje w 40s 30 min
4. Ogrzewać do 55C i wytrzymać 15min
5. Ogrzewać do wrzenia i gotować przez 15 minut.
6. Wlać 9 litrów zimnej wody, zwiększając temperaturę do 52 ° C
7. Resztę słodu przykryć i odstawić na 15 minut
8. Ogrzewać do 63C i wytrzymać 20min
9. Płynną część zacieru odciąga się do innej patelni
10. Gęsta część jest podgrzewana do wrzenia i gotowana przez 20 minut
11. Wcześniej odciągniętą ciecz wlewa się do kotła z przegotowaną mieszaniną, temperaturę ustawia się na 72 ° C. wytrzymać 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Wykonaj próbkę jodu: wybierz łyżeczkę płynnej części bez zawiesiny, wylej na dno filiżanki lub spodka i kapie tam kropla jodu. Jeśli wystąpiło zabarwienie na niebiesko lub fioletowo, Kontynuuj ekspozycję.
12. Jeśli kolor się nie zmieni, podgrzej do 78C przez 10 minut.
13. Rozpocznij filtrowanie. Najlepiej filtrować, stosując system filtrów z rurki, bazooki lub fałszywego DNA. Celem filtracji jest oddzielenie brzeczki od cząstek ziarna, przelanie oczyszczonej brzeczki do pojemnika fermentacyjnego. Pierwszym etapem filtracji jest recykling brzeczki. Na fałszywym dnie tworzy się poduszka zbożowa-warstwa drobiny, przez którą brzeczka jest filtrowana, więc odpływ umieszcza się jak najbliżej DNA. Z improwizowanych środków często do tych celów używa się plastikowych pojemników z kranem u dołu. Gdy warstwa cieczy spadnie do osadu słodowego, woda do płukania( 18,5 l) zaczyna płynąć (aby osad nie był odsłonięty) podgrzana do 80C
14. Przefiltrowaną brzeczkę podgrzewa się do wrzenia i dodaje pierwszą porcję chmielu (30g) gotuje 60min
15. Dodaj drugą porcję chmielu (25g), gotuj przez 30 minut
16. Drożdże rozcieńcza się w osobnej misce w przegotowanej schłodzonej wodzie, pozostawia do rozmrożenia.
17. Dodaj trzecią porcję chmielu i gotuj przez 20 minut.
18. Filtruj z chmielu za pomocą tego samego systemu filtrów.
19. Szybko schłodzić brzeczkę. Ostudzić brzeczkę tak szybko, jak to możliwe. Ponadto należy przestrzegać sterylności. Wszystko, co wejdzie w kontakt ze schłodzoną brzeczką, jest dezynfekowane roztworem nadtlenku wodoru 6%.
20. Wlać do fermentora (plastikowy pojemnik) o pojemności 32 litrów.
21. Fermentowane drożdże wlewa się do fermentora.
22. Fermentor jest zamknięty pokrywką, ale luźno. Następnie połączenie z Pokrywą jest owinięte kilkoma warstwami folii stretch. Możesz użyć uszczelnienia wodnego.
23. Fermentor umieszcza się w zaciemnionym miejscu o temperaturze 8 ° C po 10 dniach temperaturę obniża się do 2-4 ° C przez jeden dzień i spuszcza z osadu drożdży do sterylnego pojemnika. Dodaje się tam przegotowany roztwór glukozy (dekstrozy) i wlewa do sterylnych butelek. Pozostawiając trochę wolnego miejsca. Korek jest skręcony przez ściśnięcie butelki i usunięcie powietrza.
24. Butelki są przechowywane w temperaturze 10 ° C, aż staną się stałe.
25. Obniż temperaturę do 2-4 ° C i wytrzymaj 2-4 tygodnie.
26. Piwo jest gotowe. Przechowuj gotowe piwo w temperaturze 0-4 ° C
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g
- Jęczmień - 288 kcal/100g