skład / składniki
metoda gotowania
melon jest bardzo zdrowy, zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, a także duży zestaw zdrowych witamin i minerałów. Melon zaleca się przyjmować w przypadku wyczerpania i niedokrwistości, miażdżycy, a także niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Szkoda, że sezon melonów nie jest tak wspaniały, jak byśmy chcieli. Ale przyjemność z tego owocu można przedłużyć za pomocą półfabrykatów. Z melona przygotowywane są różnego rodzaju smakołyki. Jedna z opcji półfabrykatów jest opisana w tym przepisie. To kompot z melona. Przygotowanie go nie jest trudne, okazuje się bardzo aromatyczny napój! Aby jakoś wzbogacić napój, niektóre gospodynie domowe dodają do kompotu wanilinę, miętę i inne wzmacniacze aromatyczne. Ale nawet bez nich melon ma wyraźny aromat, który jest w stanie rozweselić, dodać siły i energii, dać wspaniały nastrój.
1. Wlej wodę do rondla. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
2. Mój melon pod bieżącą wodą. Następnie przecinamy go na pół, obieramy wszystkie nasiona, odcinamy skórę.
3. Przygotowany miąższ melona kroimy w kostkę. Kostki mają wymiary około 2 na 2 centymetry.
4. Włóż melon do wrzącej wody, gotuj przez 2-3 minuty. Następnie wlej cukier, pozwól kryształom całkowicie się rozpuścić.
5. Od momentu dodania cukru gotujemy kompot przez 15 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny.
6. Wlej kompot do wstępnie przygotowanych słoików. Walcować. Odwróć puste miejsca do góry nogami, przykryj ciepłym kocem.
7. Zostawiamy słoiki w tej pozycji na jeden dzień, po czym przenosimy je do stałego miejsca przechowywania. Odpowiednia jest piwnica lub Piwnica.
witaminowa i smaczna Zima Dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Melon "kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon "kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g