domowe wino z wytłoczyn winogronowych

domowe wino deserowe z wytłoczyn winogronowych! Słodkie wino deserowe z wytłoczyn winogronowych to tak zwane drugie wino, które jest wytwarzane praktycznie z odpadów winogronowych. Oczywiście będziesz musiał zaopatrzyć się w czas, ale dostaniesz prawdziwe domowe wino!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 19 g
73 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 60 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Głównym składnikiem wina gronowego są oczywiście winogrona. Możesz wziąć dowolne winogrona: weź czerwone, otrzymasz czerwone wino, białe-białe wino, różowe-różowe wino.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W żadnym wypadku nie myj winogron - jagody zawierają bakterie niezbędne do fermentacji. Usuń jagody z gałązek i włóż do pojemnika fermentacyjnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj winogrona za pomocą popychacza lub po prostu rękami. Potrzebujemy tylko ciasta, więc odcedź sok winogronowy i użyj go w innych potrawach lub do przygotowania pierwszego wina. Wino z ciasta nazywa się drugim. Pozostaw ciasto w pojemniku do fermentacji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast umieściłem wino z dwóch rodzajów winogron. Przygotowany i ciemny w podobny sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciemne winogrona zmielono blenderem, a następnie odcedzono. Sok wysłał do przygotowania churchchelli, a ciasto, podobnie jak różowe winogrona, włożył do pojemnika do fermentacji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    700 g cukru rozcieńczyć wodą. Woda dla najlepszej fermentacji powinna być niefiltrowana i nie butelkowana. Wlać powstały syrop do ciasta, wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść uszczelkę wodną na górze lub załóż jednorazową rękawicę. Umieść w ciemnym miejscu i przechowuj w temperaturze od 20 do 26 stopni. Po rozpoczęciu fermentacji rękawica jest napompowana. Codziennie mieszaj zawartość pojemnika różdżką, po prostu rękami lub obracając słoik w różnych kierunkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 12-15 dniach, gdy rękawica opadnie, odcedź powstałą brzeczkę i wyciśnij ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czarne ciasto jest również odcedzone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś do innego pojemnika, dodaj pozostały cukier i powtórz procedurę z rękawicą. Ponownie poczekaj, aż fermentacja zakończy się, gdy rękawica opadnie, a pod spodem pojawi się osad.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie wlej wino do butelek, uważając, aby osad nie dostał się do butelki. Możesz użyć specjalnej rurki z zakraplacza medycznego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze zakorkuj butelki wina i umieść w chłodnym miejscu o temperaturze poniżej +16 stopni przez co najmniej miesiąc, a najlepiej przez 2-3. Trzymaj powietrze z dala od butelek, w przeciwnym razie wino zamieni się w ocet. Gotowe wino może trwać do pięciu lat. Twierdza około 13-15 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drugie wino jest koniecznie gotowane z cukrem i wodą. Podobnie można zrobić wino bez cukru, jeśli jest używane razem z ciastem i sokiem winogronowym. W takim przypadku powtórz podwójną fermentację, ale nie dodawaj cukru ani wody. W takim przypadku czas rozpoczęcia fermentacji może się wydłużyć. To wino wyszło z różowych winogron.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ale taka czerwona. Drugie wino okazało się niezbyt nasycone kolorem, ponieważ przygotowałem je tylko z wytłoczyn winogronowych, bez soku winogronowego, zwłaszcza z dodatkiem wody. Moc gotowego wina wynosi około 15 stopni. Jest deserowy i nazwałabym go półsłodkim. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy