skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Głównym składnikiem wina gronowego są oczywiście winogrona. Możesz wziąć dowolne winogrona: weź czerwone, otrzymasz czerwone wino, białe-białe wino, różowe-różowe wino.
Krok 2:
W żadnym wypadku nie myj winogron - jagody zawierają bakterie niezbędne do fermentacji. Usuń jagody z gałązek i włóż do pojemnika fermentacyjnego.
Krok 3:
Zetrzyj winogrona za pomocą popychacza lub po prostu rękami. Potrzebujemy tylko ciasta, więc odcedź sok winogronowy i użyj go w innych potrawach lub do przygotowania pierwszego wina. Wino z ciasta nazywa się drugim. Pozostaw ciasto w pojemniku do fermentacji.
Krok 4:
Natychmiast umieściłem wino z dwóch rodzajów winogron. Przygotowany i ciemny w podobny sposób.
Krok 5:
Ciemne winogrona zmielono blenderem, a następnie odcedzono. Sok wysłał do przygotowania churchchelli, a ciasto, podobnie jak różowe winogrona, włożył do pojemnika do fermentacji.
Krok 6:
700 g cukru rozcieńczyć wodą. Woda dla najlepszej fermentacji powinna być niefiltrowana i nie butelkowana. Wlać powstały syrop do ciasta, wymieszać.
Krok 7:
Umieść uszczelkę wodną na górze lub załóż jednorazową rękawicę. Umieść w ciemnym miejscu i przechowuj w temperaturze od 20 do 26 stopni. Po rozpoczęciu fermentacji rękawica jest napompowana. Codziennie mieszaj zawartość pojemnika różdżką, po prostu rękami lub obracając słoik w różnych kierunkach.
Krok 8:
Po 12-15 dniach, gdy rękawica opadnie, odcedź powstałą brzeczkę i wyciśnij ciasto.
Krok 9:
Czarne ciasto jest również odcedzone.
Krok 10:
Przenieś do innego pojemnika, dodaj pozostały cukier i powtórz procedurę z rękawicą. Ponownie poczekaj, aż fermentacja zakończy się, gdy rękawica opadnie, a pod spodem pojawi się osad.
Krok 11:
Ostrożnie wlej wino do butelek, uważając, aby osad nie dostał się do butelki. Możesz użyć specjalnej rurki z zakraplacza medycznego.
Krok 12:
Dobrze zakorkuj butelki wina i umieść w chłodnym miejscu o temperaturze poniżej +16 stopni przez co najmniej miesiąc, a najlepiej przez 2-3. Trzymaj powietrze z dala od butelek, w przeciwnym razie wino zamieni się w ocet. Gotowe wino może trwać do pięciu lat. Twierdza około 13-15 stopni.
Krok 13:
Drugie wino jest koniecznie gotowane z cukrem i wodą. Podobnie można zrobić wino bez cukru, jeśli jest używane razem z ciastem i sokiem winogronowym. W takim przypadku powtórz podwójną fermentację, ale nie dodawaj cukru ani wody. W takim przypadku czas rozpoczęcia fermentacji może się wydłużyć. To wino wyszło z różowych winogron.
Krok 14:
Ale taka czerwona. Drugie wino okazało się niezbyt nasycone kolorem, ponieważ przygotowałem je tylko z wytłoczyn winogronowych, bez soku winogronowego, zwłaszcza z dodatkiem wody. Moc gotowego wina wynosi około 15 stopni. Jest deserowy i nazwałabym go półsłodkim. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g