skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sok z dyni na sokowirówce na zimę?
1. Obierz dynię, Wytnij środek nasionami, pokrój miąższ na małe kawałki. Obrana Dynia traci na wadze około 300 gramów.
2. Użyj sokowirówki z kawałkami słońca, aby wycisnąć sok. Mam dokładnie litr i 100 ml czystego soku z dyni :)
3. Wlej sok do rondla, dodaj wodę, wlej cukier i dodaj sok z cytryny. Wyślij patelnię do ognia.
4. Gdy sok się zagotuje, trzymaj go w ogniu przez kolejne 2-3 minuty i wlej do wstępnie wysterylizowanych słoików i zwiń blaszanymi pokrywkami, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
półfabrykaty najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu: w piwnicy lub w piwnicy.
zimą bardzo miło jest wyciągnąć słoik z sokiem i zanurzyć się w słonecznych wspomnieniach!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g