kwas chlebowy jak beczka z dzieciństwa

przepis na pyszny domowy kwas chlebowy! Niezwykle szybki w przygotowaniu aromatyczny napój z domowego zakwasu na chlebie żytnim z cukrem, rodzynkami i ryżem, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
36 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować pyszny domowy kwas chlebowy, który bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na jego wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania wspaniałego domowego kwasu chlebowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwieście pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw kuchenkę na nieco powyżej średniej i rozpuść w rondlu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, karmelizuj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź duży garnek i wlej do niego siedem litrów ciepłej przegotowanej wody, a następnie wlej do niego przygotowany syrop cukrowy z patelni dość cienkim strumieniem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż trzysta gramów krakersów z chleba żytniego na patelni z ciepłym syropem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść sto pięćdziesiąt gramów dobrze umytego ryżu na patelni, co znacznie przyspieszy proces fermentacji kwasu chlebowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż sto gramów dobrze umytych rodzynek na wspólnej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nie więcej niż trzy czwarte łyżeczki suchych, szybko działających drożdży na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu, a następnie przykryj pokrywką i umieść w ciepłym miejscu na jeden dzień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po dwudziestu czterech godzinach rozłóż zakwas z patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź durszlak i odcedź ugotowany kwas chlebowy z patelni do odpowiedniego pojemnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przecedzony kwas chlebowy wlej do odpowiednich słoików i włóż do lodówki, aby ostygły.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

oferujemy przepis na przygotowanie tradycyjnego klasycznego, aromatycznego i bogatego kwasu chlebowego na bazie zakwasu i fermentacji suchego chleba żytniego. Przepis na ten łatwy do przygotowania i pyszny kwas chlebowy, który doskonale gasi pragnienie w upale, może powtórzyć każdy. Pokazujemy i wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić pyszny, naturalny, zdrowy i wysokiej jakości domowy kwas chlebowy z zakwasu na chlebie żytnim z ryżem i rodzynkami stworzonymi własnymi rękami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy