skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować pyszny domowy kwas chlebowy, który bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na jego wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania wspaniałego domowego kwasu chlebowego.
Krok 2:
Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwieście pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 3:
Ustaw kuchenkę na nieco powyżej średniej i rozpuść w rondlu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, karmelizuj cukier.
Krok 4:
Weź duży garnek i wlej do niego siedem litrów ciepłej przegotowanej wody, a następnie wlej do niego przygotowany syrop cukrowy z patelni dość cienkim strumieniem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Rozłóż trzysta gramów krakersów z chleba żytniego na patelni z ciepłym syropem.
Krok 6:
Umieść sto pięćdziesiąt gramów dobrze umytego ryżu na patelni, co znacznie przyspieszy proces fermentacji kwasu chlebowego.
Krok 7:
Rozłóż sto gramów dobrze umytych rodzynek na wspólnej patelni.
Krok 8:
Wlej nie więcej niż trzy czwarte łyżeczki suchych, szybko działających drożdży na patelnię.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu, a następnie przykryj pokrywką i umieść w ciepłym miejscu na jeden dzień.
Krok 10:
Po dwudziestu czterech godzinach rozłóż zakwas z patelni.
Krok 11:
Weź durszlak i odcedź ugotowany kwas chlebowy z patelni do odpowiedniego pojemnika.
Krok 12:
Przecedzony kwas chlebowy wlej do odpowiednich słoików i włóż do lodówki, aby ostygły.
Krok 13:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
oferujemy przepis na przygotowanie tradycyjnego klasycznego, aromatycznego i bogatego kwasu chlebowego na bazie zakwasu i fermentacji suchego chleba żytniego. Przepis na ten łatwy do przygotowania i pyszny kwas chlebowy, który doskonale gasi pragnienie w upale, może powtórzyć każdy. Pokazujemy i wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić pyszny, naturalny, zdrowy i wysokiej jakości domowy kwas chlebowy z zakwasu na chlebie żytnim z ryżem i rodzynkami stworzonymi własnymi rękami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g