skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować przepis, musisz wziąć 3-litrowy sterylny słoik i wypełnić go jagodami (możesz użyć jagód 2 odmian jednocześnie)
wlej wódkę na jagody i zamknij pokrywkę.
umieść słoik z jagodami na parapecie. Najlepiej po słonecznej stronie. Nalewka może przeciekać, więc możesz zastąpić duży talerz lub ceratę pod słoikiem.
pozostaw słoik na około 2-3 miesiące. Kolor i smak zależy od tego, jak długo stoi słoik-im dłużej, tym lepiej! Możesz przykleić naklejkę do pojemnika, aby nie zapomnieć, kiedy była data butelkowania.
po upływie terminu nalewkę należy przecedzić przez 1-2 warstwy gazy. Wyciśnij jagody. Następnie musisz wymieszać wodę z cukrem i ugotować syrop, który wlej cienkim strumieniem do likieru. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej napój do czystych pojemników i pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu (spiżarnia lub Piwnica). Likier porzeczkowy można przechowywać w zwykłej szafce, na przykład w najfajniejszym pomieszczeniu.
po wygaśnięciu butelki otwieramy i delektujemy się smakiem napoju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g