Nalewka z czarnej porzeczki na wódkę z wodą

aby udekorować stół domowym nalewkiem - czas go ugotować! smak napoju, łatwość przygotowania Okazuje się, że nalewka z czarnej porzeczki jest doskonała, którą można podać gościom na świąteczny stół. Do gotowania możesz użyć innych jagód, ale lepiej jest wziąć czarną porzeczkę.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
153 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

aby przygotować przepis, musisz wziąć 3-litrowy sterylny słoik i wypełnić go jagodami (możesz użyć jagód 2 odmian jednocześnie)
wlej wódkę na jagody i zamknij pokrywkę.
umieść słoik z jagodami na parapecie. Najlepiej po słonecznej stronie. Nalewka może przeciekać, więc możesz zastąpić duży talerz lub ceratę pod słoikiem.
pozostaw słoik na około 2-3 miesiące. Kolor i smak zależy od tego, jak długo stoi słoik-im dłużej, tym lepiej! Możesz przykleić naklejkę do pojemnika, aby nie zapomnieć, kiedy była data butelkowania.
po upływie terminu nalewkę należy przecedzić przez 1-2 warstwy gazy. Wyciśnij jagody. Następnie musisz wymieszać wodę z cukrem i ugotować syrop, który wlej cienkim strumieniem do likieru. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej napój do czystych pojemników i pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu (spiżarnia lub Piwnica). Likier porzeczkowy można przechowywać w zwykłej szafce, na przykład w najfajniejszym pomieszczeniu.
po wygaśnięciu butelki otwieramy i delektujemy się smakiem napoju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy