skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrawy z listy.
Krok 2:
Żurawina powinna być odpowiednio posortowana i dokładnie umyta.
Krok 3:
Wlej litr wody do rondla, zagotuj i zanurz żurawinę we wrzącej wodzie na dwie do trzech minut.
Krok 4:
Następnie spuść wodę z patelni (ale nie do zlewu, możesz wlać do innego rondla, nadal będzie przydatny.) Żurawinę należy odpowiednio rozgnieść tłuczkiem.
Krok 5:
Po dodaniu odsączonej wody dodaj kolejny litr wody, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Następnie odcedź go z pulpy żurawinowej i pozostaw do ostygnięcia. Dodaję miód do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego wywaru, ponieważ w gorącym straci wszystkie swoje korzystne właściwości. Sbiten okazuje się kwaśny. Jeśli lubisz słodsze, ilość miodu powinna zostać zwiększona. Nie używam cukru do przygotowania tego przepisu.
Krok 6:
Megaprzydatny i witaminowy napój jest gotowy. Można go spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Sbitnim to starożytny rosyjski napój, częściej spożywany na gorąco. Jego głównymi składnikami są miód, woda źródlana i przyprawy, a składniki roślinne są często dodawane do smaku i wzmocnienia korzystnych właściwości.
istnieje wiele przepisów na robienie sbitny, jednak różnią się one tylko zestawem przypraw i dodatkowych składników. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych napojów jest miód żurawinowy.
oprócz tego, że gorący napój doskonale ogrzewa na zimno, sbiten z żurawiny jest ceniony za następujące korzystne właściwości:
wzmocnienie układu odpornościowego;
Poprawa pracy przewodu pokarmowego;
obniżenie ciśnienia krwi;
eliminacja toksyn;
normalizacja poziomu glukozy we krwi;
zwalczanie stanów zapalnych;
wzmocnienie ścian naczyniowych;
regeneracja.
ale przede wszystkim sbiten z żurawiną witaminową jest odpowiedni dla tych, którzy cierpią na przeziębienie. Napój szybko i skutecznie łagodzi nieprzyjemne objawy choroby. Pluton miodowo-żurawinowy może zwiększyć odporność organizmu na wirusy, obniżyć ciepło, usunąć produkty rozkładu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g