sbiten żurawinowy

napój Superwitaminowy. Minimum składników. Połączenie żurawiny z miodem to wyjątkowy środek charakteryzujący się licznymi dobroczynnymi właściwościami. Stara ludowa receptura jest uważana za żurawinową sbiten, która utrzymuje wigor w zimie i wzmacnia układ odpornościowy.
PluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
31 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrawy z listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żurawina powinna być odpowiednio posortowana i dokładnie umyta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej litr wody do rondla, zagotuj i zanurz żurawinę we wrzącej wodzie na dwie do trzech minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę z patelni (ale nie do zlewu, możesz wlać do innego rondla, nadal będzie przydatny.) Żurawinę należy odpowiednio rozgnieść tłuczkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dodaniu odsączonej wody dodaj kolejny litr wody, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj. Następnie odcedź go z pulpy żurawinowej i pozostaw do ostygnięcia. Dodaję miód do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego wywaru, ponieważ w gorącym straci wszystkie swoje korzystne właściwości. Sbiten okazuje się kwaśny. Jeśli lubisz słodsze, ilość miodu powinna zostać zwiększona. Nie używam cukru do przygotowania tego przepisu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Megaprzydatny i witaminowy napój jest gotowy. Można go spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Sbitnim to starożytny rosyjski napój, częściej spożywany na gorąco. Jego głównymi składnikami są miód, woda źródlana i przyprawy, a składniki roślinne są często dodawane do smaku i wzmocnienia korzystnych właściwości.

istnieje wiele przepisów na robienie sbitny, jednak różnią się one tylko zestawem przypraw i dodatkowych składników. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych napojów jest miód żurawinowy.
oprócz tego, że gorący napój doskonale ogrzewa na zimno, sbiten z żurawiny jest ceniony za następujące korzystne właściwości:
wzmocnienie układu odpornościowego;
Poprawa pracy przewodu pokarmowego;
obniżenie ciśnienia krwi;
eliminacja toksyn;
normalizacja poziomu glukozy we krwi;
zwalczanie stanów zapalnych;
wzmocnienie ścian naczyniowych;
regeneracja.
ale przede wszystkim sbiten z żurawiną witaminową jest odpowiedni dla tych, którzy cierpią na przeziębienie. Napój szybko i skutecznie łagodzi nieprzyjemne objawy choroby. Pluton miodowo-żurawinowy może zwiększyć odporność organizmu na wirusy, obniżyć ciepło, usunąć produkty rozkładu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy