skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie potrzebujemy tylko żółtek.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek, połącz żółtka z cukrem i ubij mikserem na średniej prędkości, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Dodaj cukier waniliowy i śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Wlej wódkę cienkim strumieniem i bez zatrzymywania ubijaj mikserem na niskich obrotach. Rezultatem powinna być jednorodna ciecz bez kryształków cukru. Gotowy Likier wlewa się do butelki, w której go podamy, i natychmiast podajemy do stołu.
Krok 5:
Ten likier gotuje się dosłownie 10 minut, nie trzeba go nalegać, nie wymaga długiego gotowania, podoba się wszystkim moim dziewczynom. Kremowy likier w domu jest gotowy! Smacznego!
Likier (ang. liqueur) napój alkoholowy przygotowywany z alkoholowanych owoców, ziół, orzechów z dodatkiem przypraw, śmietany itp.przed butelkowaniem do napoju dodaje się cukier lub syrop, co nadaje mu słodki smak. Większość likierów zawiera niewielką ilość alkoholu (15% -30%), ale istnieją rodzaje, które zawierają do 55% składnika alkoholowego. Zwykle Likiery nie dojrzewają przez długi czas, ale mogą mieć okresy spoczynku podczas produkcji, aby uzyskać ostateczny smak i aromat. Rozróżnienie między likierami a innymi napojami alkoholowymi nie zawsze jest oczywiste, ponieważ wiele alkoholi (takich jak wódka przyprawiona) są dostępne z dodatkiem różnych przypraw. Najbardziej niezawodną cechą likierów jest zawartość dodanego cukru. Wina deserowe mogą przypominać smak likieru, ale nie zawierają dodatków. Obecnie likiery są produkowane na całym świecie i spożywane na różne sposoby: do produkcji koktajli używa się ich z lodem, z herbatą lub kawą zmieszaną ze śmietaną. Często podawane są z deserem lub po nim, świeże owoce, lody itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g