Domowy Likier śmietankowy

Szybki w przygotowaniu domowy kremowy likier. Miłośnikom słodkiego alkoholu o mlecznym smaku proponuję przygotować kremowy likier w domu. Przepis jest prosty i nie wymaga rzadkich składników. Kolejną ważną cechą jest to, że nie można nalegać na napój, ale natychmiast przystąpić do degustacji.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 67 % 16 g
263 kcal
IG: 6 / 19 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie potrzebujemy tylko żółtek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek, połącz żółtka z cukrem i ubij mikserem na średniej prędkości, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier waniliowy i śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wódkę cienkim strumieniem i bez zatrzymywania ubijaj mikserem na niskich obrotach. Rezultatem powinna być jednorodna ciecz bez kryształków cukru. Gotowy Likier wlewa się do butelki, w której go podamy, i natychmiast podajemy do stołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ten likier gotuje się dosłownie 10 minut, nie trzeba go nalegać, nie wymaga długiego gotowania, podoba się wszystkim moim dziewczynom. Kremowy likier w domu jest gotowy! Smacznego!

Likier (ang. liqueur) napój alkoholowy przygotowywany z alkoholowanych owoców, ziół, orzechów z dodatkiem przypraw, śmietany itp.przed butelkowaniem do napoju dodaje się cukier lub syrop, co nadaje mu słodki smak. Większość likierów zawiera niewielką ilość alkoholu (15% -30%), ale istnieją rodzaje, które zawierają do 55% składnika alkoholowego. Zwykle Likiery nie dojrzewają przez długi czas, ale mogą mieć okresy spoczynku podczas produkcji, aby uzyskać ostateczny smak i aromat. Rozróżnienie między likierami a innymi napojami alkoholowymi nie zawsze jest oczywiste, ponieważ wiele alkoholi (takich jak wódka przyprawiona) są dostępne z dodatkiem różnych przypraw. Najbardziej niezawodną cechą likierów jest zawartość dodanego cukru. Wina deserowe mogą przypominać smak likieru, ale nie zawierają dodatków. Obecnie likiery są produkowane na całym świecie i spożywane na różne sposoby: do produkcji koktajli używa się ich z lodem, z herbatą lub kawą zmieszaną ze śmietaną. Często podawane są z deserem lub po nim, świeże owoce, lody itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy