skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić domowe wino z czarnej porzeczki zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz dużej butelki (10 litrów), gumowej rękawicy z apteki i bielizny.
niemyte, ale posortowane jagody są mielone w blenderze lub maszynce do mięsa.
powstałe puree wkładamy do naszej butelki i dodajemy cukier.
wlej wodę do wieszaków pojemnika.
Zakładamy gumową rękawicę na szyjkę butelki i mocno zawiązujemy gumką.
pojemnik z powstałą mieszaniną należy pozostawić w ciemnym miejscu poza zasięgiem światła słonecznego.
gdy powietrze napompuje rękawicę, należy wykonać małe nakłucie w jednym miejscu, ważne jest, aby nie uszkodzić rękawicy, w przeciwnym razie wino zostanie beznadziejnie zepsute.
temperatura, w której powinien przebiegać proces fermentacji wina, wynosi 22-24 stopnie.
podaje się wino przez 4 miesiące.
Butelkuj wino za pomocą węża.
aby rozjaśnić gotowe domowe wino porzeczkowe, musisz opuścić je do piwnicy lub wstawić do lodówki na trzy dni.
gdy pojawi się osad, wino jest filtrowane.
całkowicie gotowe wino należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
im dłuższy okres przydatności do spożycia, tym mocniejszy staje się napój. Pierwotna moc wina wynosi od 10 do 14 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g