wino z czarnej porzeczki z cukrem

Chcesz zaskoczyć gości aromatycznym smakiem lata? To bardzo smaczne wino! Łatwość przygotowania Do przygotowania domowego wina z czarnej porzeczki nie są wymagane żadne specjalne urządzenia, co pozwala nawet początkującym winiarzom je przygotować.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
101 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 30 min

aby zrobić domowe wino z czarnej porzeczki zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz dużej butelki (10 litrów), gumowej rękawicy z apteki i bielizny.
niemyte, ale posortowane jagody są mielone w blenderze lub maszynce do mięsa.
powstałe puree wkładamy do naszej butelki i dodajemy cukier.
wlej wodę do wieszaków pojemnika.
Zakładamy gumową rękawicę na szyjkę butelki i mocno zawiązujemy gumką.
pojemnik z powstałą mieszaniną należy pozostawić w ciemnym miejscu poza zasięgiem światła słonecznego.
gdy powietrze napompuje rękawicę, należy wykonać małe nakłucie w jednym miejscu, ważne jest, aby nie uszkodzić rękawicy, w przeciwnym razie wino zostanie beznadziejnie zepsute.
temperatura, w której powinien przebiegać proces fermentacji wina, wynosi 22-24 stopnie.
podaje się wino przez 4 miesiące.
Butelkuj wino za pomocą węża.
aby rozjaśnić gotowe domowe wino porzeczkowe, musisz opuścić je do piwnicy lub wstawić do lodówki na trzy dni.
gdy pojawi się osad, wino jest filtrowane.
całkowicie gotowe wino należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
im dłuższy okres przydatności do spożycia, tym mocniejszy staje się napój. Pierwotna moc wina wynosi od 10 do 14 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: