skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Koktajl jest przygotowywany w ciągu kilku minut, ale musisz wcześniej przygotować lód, schłodzić szklanki i wszystkie składniki. Włóż lód do schłodzonej szklanki. Objętość może być inna, zaleca się 200 g na porcję, napełniam szklankę nieco ponad połową.
Krok 2:
Wlać 40 ml Aperolu (Aperol) - gorzki 11% ABV. Można go zastąpić bardziej powszechnym Campari. Gorzkie to grupa napojów alkoholowych o gorzkim smaku. Oznacza to, że są to napoje na ziołach / pikantnych składnikach, ekstraktach z korzeni, łodyg, liści roślin uważanych za lecznicze/ wytwarzane przez infuzję. ABV może osiągnąć 50 %, ale istnieją gorzkie o ABV 6-20 %. Gorzkie od niego. bitter — "gorzki".
Krok 3:
Dodaj szampana 60 ml. w klasycznej wersji użyj suchego Prosecco, ale nawet klasyka ma wiele opcji, więc wybierz według preferencji. Użyłem półsłodkiego.
Krok 4:
Delikatnie wlej 20 ml sody. Nie zawsze znajdziesz sodę, niektóre są zastępowane tonikiem, ale jest to dla amatora, ponieważ pojawi się dodatkowa gorycz. Zamieniam na Sprite ' a, smak cytrynowo - limonkowy doskonale łączy się z pomarańczowym składnikiem gorzkich Aperoli. Sodę można przygotować samodzielnie; rozpuścić w 250 ml wody 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy i 1/4 łyżeczki. soda pitna, delikatnie wymieszać.
Krok 5:
Udekoruj szklankę plasterkiem pomarańczy lub mandarynki, plasterek cytrusów można dodać bezpośrednio do koktajlu. Wszystkie składniki koktajlu mają różną gęstość, dlatego należy go lekko wymieszać, ale ponieważ pęcherzyki gazu szybko ulatniają się, lepiej zapewnić gościom ten krok. Podawaj natychmiast po ugotowaniu, pij przez słomkę.
podobny koktajl pojawił się po raz pierwszy w połowie XIX wieku w Wenecji po przejęciu regionu przez Cesarstwo Austriackie.
przybyli żołnierze rozcieńczali lokalne wina wodą, jak to było w zwyczaju w ich ojczyźnie — w austriackiej dolinie Wachau, która słynie z tradycji winiarskich. To prawda, że w tamtych czasach gorzki Aperol nie został jeszcze wynaleziony, więc ten napój można uznać tylko za przodka tradycyjnego koktajlu.
od tego czasu spory między Włochami i Austriakami nie ustępują: oba kraje uważają się za ojczyznę napoju i dumnie nazywają go Narodowym.
jednak jego najważniejszy składnik, Aperol Citrus Bitter, jest nadal własnością Włoch. Mianowicie-miasto Padwa, gdzie w latach 20. ubiegłego wieku został wyprodukowany.
koktajl zyskał popularność w latach 50., kiedy producenci gorzkich o tej samej nazwie postanowili połączyć swój produkt i przepis na słynny austriacki napój. Tak narodził się Klasyczny Aperol strzykawka-mieszanka wina musującego Prosecco, nalewki Aperol i sody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Szampan wytrawny - 64 kcal/100g
- Szampan jest półsłodki - 88 kcal/100g
- Szampan półwytrawny - 78 kcal/100g
- Szampan - 78 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Soda - 0 kcal/100g