skład / składniki
metoda gotowania
Aby zrobić domowe piwo zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz słodu w postaci mielonej. Dlatego jeśli słód nie jest w postaci proszku, najpierw go zmielimy.
następnie wodę i potrzebujesz 22 litrów, podgrzej do 52 stopni Celsjusza. Gdy woda ma pożądaną temperaturę, wlej do niej słód i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie mieszanina jest podgrzewana do 65 stopni Celsjusza i przez następne 40 minut naszym zadaniem będzie utrzymanie tej temperatury. W tym procesie nie zapomnij czasami zakłócać brzeczki.
następnie podgrzej brzeczkę do 72 stopni i utrzymuj tę temperaturę przez 25 minut. Gdy minie określony czas, podgrzej brzeczkę do 78 stopni Celsjusza i utrzymuj temperaturę, ale przez kwadrans. Równolegle podpalamy duży pojemnik z wodą (10 litrów), który również należy doprowadzić do temperatury 78 stopni Celsjusza.
co robimy dalej? Filtrujemy brzeczkę, spuszczając płyn do osobnego pojemnika, ale nie wyrzucamy słodu. Następnie przemyj słód podgrzaną dodatkową wodą i dodaj powstały płyn do przefiltrowanego wcześniej. Mieszankę kładziemy na dużym ogniu i czekamy, aż się zagotuje, usuwając pianę. Czy płyn się zagotował? Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj Hallertau Blanc, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez godzinę. Następnie dodaj Saphir, gotuj nie dłużej niż 5 minut.
pod koniec gotowania przygotowujemy dwa sterylne szklane Pojemniki. Możesz po prostu użyć trzylitrowego słoika i jednego małego słoika o pojemności 0,5 lub 1 litra. W dowolny wygodny sposób sterylizujemy do nich słoiki i pokrywki. Wlej trochę wrzącej wody (150 ml) do małego i natychmiast zamknij sterylną pokrywką. Napełnij dużą wrzącą brzeczką w ilości 2,5 litra, Zamknij również pokrywką, umieść do góry nogami i poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie włóż słoik do lodówki.
wyłącz ogrzewanie pieca, wyjmij pojemnik z brzeczką i poczekaj, aż ostygnie do 25 stopni Celsjusza. Możesz wyjąć pojemnik w chłodne miejsce, aby ciecz szybciej ostygła. Jeśli temperatura wody w małym słoiku osiągnęła nie więcej niż 20 stopni celsjusza, otwórz ją i wlej drożdże do wody. Ponownie zamknij pokrywkę, potrząśnij kilka razy w odstępie pięciu minut.
wlej brzeczkę do pojemnika, w którym przyszłe piwo będzie fermentować. Wlej tam rozcieńczone drożdże, wymieszaj i zainstaluj uszczelnienie wodne. Umieść pojemnik w ciemnym, chłodnym miejscu na dwa tygodnie (przed końcem procesu fermentacji).
następnym krokiem jest dodanie płynu z trzylitrowego słoika do pojemnika fermentacyjnego. Robimy to bardzo ostrożnie, zostawiamy na pół godziny pod uszczelką wodną. To działanie pomoże nasycić przyszłe piwo dwutlenkiem węgla i sprawi, że będzie ono pieniste.
następnie wlej piwo do wcześniej przygotowanych sterylnych butelek. Nie dodajemy piwa do samej góry, ale odcinamy kilka cm, zamykamy sterylnymi pokrywkami. Zostawiamy butelki w ciemnym i chłodnym miejscu na 4 dni, a następnie przestawiamy je w chłodniejsze miejsce, na przykład lodówkę lub piwnicę. Czekamy 5 dni, po których można skosztować piwa.
domowe piwo należy przechowywać w ciemności i na zimno, nie dłużej niż 2-3 miesiące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g