skład / składniki
metoda gotowania
ciasto winogronowe umieścić w pojemniku do fermentacji.
w ciepłej wodzie rozcieńczyć cukier, dokładnie wymieszać. Jeśli używane winogrona są kwaśne, można dodać więcej cukru.
wlej wodę z rozpuszczonym cukrem do pojemnika fermentacyjnego. W takim przypadku woda powinna być ciepła (co najmniej 25 stopni), aby rozpocząć proces fermentacji, ale nie gorąca (nie więcej niż 30 stopni) - w przeciwnym razie drożdże umrą.
następnie rozcieńczyć suche drożdże zgodnie z instrukcjami na etykiecie(jeśli weźmiesz żywe drożdże, będą potrzebować 5 razy więcej). Wlać rozcieńczone drożdże do pojemnika fermentacyjnego. Umieść uszczelkę wodną na pojemniku, aby usunąć dwutlenek węgla (można ją zastąpić gumową rękawicą medyczną z małym otworem w palcu).
umieść pojemnik z wytłokiem winogronowym w ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Raz na kilka dni Usuń uszczelkę wodną i dokładnie wymieszaj zawartość pojemnika fermentacyjnego.
w zależności od odmiany winogron, jakości użytych drożdży i objętości cukru proces fermentacji trwa 1-2 tygodnie. Moment, w którym dwutlenek węgla przestał być uwalniany przez uszczelkę wodną (gumowa rękawica opróżniła się), oznacza, że proces fermentacji się zakończył.
następnie sfermentowaną ciecz należy odfiltrować z różnego rodzaju zanieczyszczeń (skórki winogron, nasiona). Aby to zrobić, zawartość pojemnika należy przepuścić przez kilka warstw gazy.
następnie przefiltrowany napój należy wyprzedzić przez bimber. Będzie to tak zwana destylacja pierwotna, w wyniku której powstaje pervach.
powstały bimber ma mętny kolor i zwiększoną siłę. Dlatego konieczne jest przeprowadzenie destylacji wtórnej. Określ siłę powstałego bimbru i rozcieńcz go do 40-45 stopni wodą destylowaną.
wlej bimber do szklanych pojemników i szczelnie zamknij pokrywkami. Pozostaw produkt na 3-4 dni, aby ustabilizować smak i możesz rozpocząć degustację. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ciasto winogronowe - 15 kcal/100g