bimber z ciasta winogronowego

mocny męski napój o smaku winogron! Bimber z ciasta winogronowego nie jest trudny do przygotowania. Ten przepis na przygotowanie bimbru jest przede wszystkim przydatny dla tych, którzy robią domowe wino lub gotują sok winogronowy. W końcu po tym pozostaje ciasto winogronowe, które szkoda wyrzucić, ale można je wykorzystać do dalszego przetwarzania i uzyskać smaczny i zdrowy napój alkoholowy.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
36 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 16 d

ciasto winogronowe umieścić w pojemniku do fermentacji.

w ciepłej wodzie rozcieńczyć cukier, dokładnie wymieszać. Jeśli używane winogrona są kwaśne, można dodać więcej cukru.

wlej wodę z rozpuszczonym cukrem do pojemnika fermentacyjnego. W takim przypadku woda powinna być ciepła (co najmniej 25 stopni), aby rozpocząć proces fermentacji, ale nie gorąca (nie więcej niż 30 stopni) - w przeciwnym razie drożdże umrą.

następnie rozcieńczyć suche drożdże zgodnie z instrukcjami na etykiecie(jeśli weźmiesz żywe drożdże, będą potrzebować 5 razy więcej). Wlać rozcieńczone drożdże do pojemnika fermentacyjnego. Umieść uszczelkę wodną na pojemniku, aby usunąć dwutlenek węgla (można ją zastąpić gumową rękawicą medyczną z małym otworem w palcu).

umieść pojemnik z wytłokiem winogronowym w ciepłym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Raz na kilka dni Usuń uszczelkę wodną i dokładnie wymieszaj zawartość pojemnika fermentacyjnego.

w zależności od odmiany winogron, jakości użytych drożdży i objętości cukru proces fermentacji trwa 1-2 tygodnie. Moment, w którym dwutlenek węgla przestał być uwalniany przez uszczelkę wodną (gumowa rękawica opróżniła się), oznacza, że proces fermentacji się zakończył.

następnie sfermentowaną ciecz należy odfiltrować z różnego rodzaju zanieczyszczeń (skórki winogron, nasiona). Aby to zrobić, zawartość pojemnika należy przepuścić przez kilka warstw gazy.

następnie przefiltrowany napój należy wyprzedzić przez bimber. Będzie to tak zwana destylacja pierwotna, w wyniku której powstaje pervach.

powstały bimber ma mętny kolor i zwiększoną siłę. Dlatego konieczne jest przeprowadzenie destylacji wtórnej. Określ siłę powstałego bimbru i rozcieńcz go do 40-45 stopni wodą destylowaną.

wlej bimber do szklanych pojemników i szczelnie zamknij pokrywkami. Pozostaw produkt na 3-4 dni, aby ustabilizować smak i możesz rozpocząć degustację. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Ciasto winogronowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy