skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania zacieru z tego przepisu używa się ciasta, które pozostaje po wyprodukowaniu soku winogronowego i zwykle jest wyrzucane. Ale teraz Można go użyć do dalszej destylacji i uzyskać pyszny napój alkoholowy własnego przygotowania.
najpierw musisz ugotować cukier. Aby to zrobić, wlej 2 litry czystej wody do rondla, zagotuj i rozpuść w nim cukier. Powstały syrop cukrowy pozostawić do ostygnięcia.
suche drożdże rozcieńczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w ciepłej wodzie).
włóż ciasto winogronowe do pojemnika fermentacyjnego. Może to być drewniana beczka lub duża szklana butelka. Dodaj tam ciepłą wodę. Temperatura wody powinna wynosić około 25-30 stopni, ale nic więcej, w przeciwnym razie drożdże mogą nie działać, a ostateczny smak zacieru zostanie zepsuty.
dodaj syrop cukrowy ugotowany i schłodzony do temperatury pokojowej do pojemnika fermentacyjnego. Następnie wlej rozcieńczone drożdże i dokładnie wymieszaj wszystko razem.
następnie, aby przygotować zacier, potrzebujesz uszczelnienia wodnego. Musi być umieszczony na pojemniku fermentacyjnym. Pełni rolę zaworu, przez który w procesie fermentacji wydostaje się dwutlenek węgla. Jeśli gaz nie zostanie wypuszczony z beczki, zacier może eksplodować. A jeśli beczka lub inny pojemnik nie jest w ogóle przykryty żadną pokrywką, niepożądane bakterie mogą dostać się do środka, co ostatecznie doprowadzi do kwaśnego napoju. Możesz kupić uszczelkę wodną w wyspecjalizowanych sklepach.
umieść beczkę przykrytą uszczelką hybrydową w ciepłym miejscu z dala od światła słonecznego, aby sfermentować napój. Proces fermentacji trwa około 10 dni.
możesz sprawdzić, czy zacier jest gotowy za pomocą tego samego uszczelnienia hydraulicznego. Jeśli dwutlenek węgla nie jest przez niego uwalniany, proces fermentacji został zakończony. Istnieje ludowa metoda sprawdzania: przynieś zapaloną zapałkę do beczki-jeśli nie zgaśnie (nie ma emisji gazu), zacier jest już gotowy.
następnie, aby uzyskać najlepszy smak i piękny kolor, musisz przepuścić napój przez sito lub gazę. Wlej gotowy zacier do czystego pojemnika, pozostawiając osad w beczce.
aby "zabić" pozostałe drożdże, konieczne jest podgrzanie napoju do temperatury 50 stopni, ale nie więcej.
w rezultacie otrzymasz tak zwany pervach, który wymaga dalszej destylacji przez bimber (można go również kupić w specjalistycznym sklepie). Po pierwszej destylacji smak i kolor napoju radykalnie się poprawia. Jednak w razie potrzeby można przeprowadzić drugą destylację.
posmakuj zacieru i w razie potrzeby dostosuj moc, rozcieńczając wodą.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ciasto winogronowe - 15 kcal/100g